Laat de Eerste Kamer direct verkiezen

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van dinsdag 17 maart.

Brief van de dag: dubbele pet

Senatoren stemmen vaak met een dubbele pet. Maar natuurlijk. Het zijn net mensen. De veronderstelling dat zij niet over zaken stemmen die direct of indirect hun leven beïnvloeden, is naïef te noemen. Evenmin is het erger dan de dubbele pet van Tweede Kamerleden. Is het beter te verdedigen dat een Tweede Kamerlid stemt over de verbreding van een rijksweg waar het bedrijf van een naaste dagelijks veel economisch profijt van heeft, dan dat Thom de Graaf stemt over de verlaging van semipublieke topinkomens? Ik betwijfel het. Toch staan de fora er weer vol van. 'Vreselijk! Zakkenvullers! Corrupte boel!'

Natuurlijk is het krom dat een senator beslist voor het volk, maar datzelfde volk niet direct vertegenwoordigt. Dát is een legitieme grond tot klagen. Laat de Eerste Kamer direct verkiezen of, liever nog, laat wetten grondwettelijk toetsen door onafhankelijke rechters.

Julian Lambermon, Delft

Waterschapsverkiezingen

'Waarom je niet moet stemmen op de waterschappen' staat er boven de column van Toine Heijmans (O&D, 16 maart). De enige reden dat we waterschapsverkiezingen hebben, is dat de waterschappen een eigen belasting heffen. Daaruit volgt automatisch dat er een controle moet zijn op de heffingen en de bestedingen ervan. Deze controle wordt al eeuwenlang uitgeoefend door een gekozen bestuur. De waterschappen zijn zelfs de oudste democratie van Nederland en uniek in de wereld.

Maar de waterschapsverkiezingen lijken door Toine Heijmans, maar ook door de waterschappen zelf, vooral te worden gezien als een referendum: bent u voor of tegen waterschappen?

Een lage opkomst bij de verkiezingen wordt geïnterpreteerd als een tegenstem en een hoge opkomst als een stem voor de waterschappen.

Dat zien we ook terug in de 'campagnes'. Het zijn niet de partijen, maar de waterschappen zelf die in spotjes uitleggen wat ze eigenlijk doen. Daarbij wordt vooral het meest aansprekende onderwerp benadrukt, namelijk bescherming van de kiezers tegen overstromingen. Maar dat is juist geen verkiezingsitem. Er is geen partij die voor meer overstromingen is!

Mijn schaatsvereniging heeft ook een bestuur. De bestuursleden worden democratisch gekozen, maar slechts enkele leden komen hiervoor naar de Algemene Ledenvergadering.

Een lage opkomst betekent niet dat men vindt dat het bestuur slecht functioneert. En al helemaal niet dat de schaatsvereniging opgeheven zou moeten worden. Het tegendeel is waar. Pas als er sprake zou zijn van wanbestuur of serieuze conflicten worden de leden gemobiliseerd. Zou het zo ook niet werken bij de waterschappen?

Ik zou dus zeggen tegen de waterschappen: maak van de verkiezingen geen referendum. Dat ik niet ga stemmen, betekent niet dat ik vind dat de waterschappen opgeheven moeten worden. Integendeel, ik denk dat de waterschappen juist door hun kleinschaligheid en onafhankelijkheid goed functioneren.

Wytze Schuurmans, De Bilt

Dat weet een kind

Susan Carey ('Dat weet een kind', Sir Edmund, 14 maart) raadt aan om kinderen die willen weten wat 'leven' betekent uit te leggen dat het lichaam een machine is. Ik kon mijn ogen niet geloven, maar het staat er echt. 'Benzine laat de auto rijden, en kijk: jij beweegt ook!'

Geen wonder dat haar dochter op 3-jarige leeftijd geloofde dat standbeelden leven. Zo'n kind raakt toch hopeloos de kluts kwijt?

Lisette Thooft, Broek in Waterland

Arthur 'Two Sheds' Jackson

Ed Miliband en zijn vrouw hebben zich laten fotograferen in een eenvoudig keukentje. Deze poging om 'volks' over te komen heeft averechts gewerkt en het zit erin dat Miliband vanaf nu door het politieke leven zal gaan als Ed 'Two Kitchens'. De bijnaam is een knipoog naar een soortgelijke affaire rond John 'Two Jags' Prescott, schrijft uw correspondent (Ten eerste, 14 maart).

Ik denk dat er ook een associatie is met een veel oudere bron. De eerste aflevering van Monty Python's Flying Circus bevat een interview met de 'vooraanstaande hedendaagse componist' Arthur 'Two Sheds' Jackson. Dat Jackson nooit twee schuurtjes heeft gehad doet niet terzake, de interviewer blijft erop terugkomen en heeft totaal geen belangstelling voor Jacksons nieuwe symfonie. Het blijkt maar weer eens dat de kunst de werkelijkheid soms een stap voor is.

Jaap Blaakmeer, Heerenveen

CO2-uitstoot constant

Voor het eerst sinds 2009 is de uitstoot van CO2 gelijk gebleven, meldt de Volkskrant in een piepklein artikeltje (Ten eerste, 14 maart). Andere bronnen voegen er nog aan toe dat dit voor het eerst is sinds de start van de metingen 40 jaar geleden, zonder dat er een crisis voor nodig was. 'Een zeer welkome verrassing', stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het agentschap ziet in de cijfers het bewijs dat pogingen om de uitstoot te verminderen effect hebben. Met name in China wordt steeds meer energie gewonnen met behulp van wind, zon en water, zegt het agentschap. Dat betekent dat er minder opgewekt hoeft te worden door de vervuilende kolencentrales.

'De cijfers zijn bemoedigend, maar dit is geen tijd om achterover te leunen', zegt directeur Maria van der Hoeven van het IEA. 'Dit goede nieuws mag niet gebruikt worden als excuus om maatregelen uit te stellen.'

Een groter contrast met het achtergrondartikel in Vonk ('Groene revolutie mislukt jammerlijk') is nauwelijks denkbaar. Gelukkig ben ik zelf een doendenker en geen doemdenker!

Ernst van Zuijlen, Utrecht

Glazen Koets

Luc Eekhout, auteur van Rijtuigen en sleden in koninklijk bezit (Ten eerste, 16 maart) is er wellicht niet van op de hoogte dat de Glazen Koets in 1923 nog een keer door koningin Wilhelmina is gebruikt bij de opening van de Staten-Generaal. De Gouden Koets was in september van dat jaar in Amsterdam om de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van de vorstin luister bij te zetten. Een en ander bleek uit oude filmbeelden van Prinsjesdag die het NOS-journaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw vertoonde.

Frank Venema, Rijswijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden