Laat de dichter de Griffel winnen

Het wordt spannend wie tijdens de opening van de Kinderboekenweek de Gouden Griffel voor het beste kinderboek wint. Een overzicht van de dit jaar toegekende Zilveren Griffels, waarvan er dinsdag één Goud wordt. Met drie goede kandidaten en één heel goede.

TOT 6 JAAR

Keepvogel en Kijkvogel

van Wouter van Reek (Leopold/ Gemeentemuseum Den Haag)


Nieuw deel in de reeks prentenboeken en animaties over het vogelachtige mannetje Keepvogel en zijn hondje Tungsten. In deze aflevering leren ze Mondriaan kennen in de persoon van Kijkvogel, die op zoek is naar de toekomst. Origineel, maar wel wat cryptisch.


O rode papaver, boem pats knal!

van Sjoerd Kuyper en illustratrice Marije Tolman (Lemniscaat)


Het is hoogzomer. Vanwege de nieuwe baan van Robins vader is het gezin in de directeurswoning van de dorpsschool getrokken. Robin mist zijn oude huis en is een beetje bang in het nieuwe. Hij verzint een strijdlied voor in het donker: 'O rode papaver, boem pats knal!' Schrijver Sjoerd Kuyper maakte een paar jaar geleden een crisis door toen nog maar een piepklein deel van zijn bekroonde oeuvre verkrijgbaar bleek. Maar hij sloeg terug. Zijn succesvolste personage, Robin, kreeg een nieuwe uitgever, een nieuwe illustrator en titel met geestverruimende bravoure. En niet voor niets kreeg Kuyper deze week Theo Thijssenprijs - de P.C. Hooftprijs voor jeugdliteratuur - voor zijn hele oeuvre.


VANAF 6 JAAR

Ik en de rovers

van Siri Kolu (Gottmer)


Avonturenverhaal vol lol en kolder van jonge Finse debutante. Roos wordt op weg naar het vakantiehuisje ontvoerd door een roversfamilie in een busje. Maakt geen kans op Goud, omdat het Griffelreglement vertalingen uitsluit.


Toen kwam Sam

van Edward van de Vendel en illustrator Philip Hopman (Querido)


Er komt een sneeuwwitte hond aanwaaien met een geheel eigen wil. Kix sluit vriendschap met hem. Maar dan blijken de buren Sam terug te willen. De sobere illustraties zijn indrukwekkend, maar het verhaal van de veelbekroonde Van de Vendel blijft dit keer aan de brave kant.


VANAF 9 JAAR

Mister Orange

van Truus Matti (Leopold/ Gemeentemuseum Den Haag)


Linus raakt tijdens de Tweede Wereldoorlog in New York bevriend met een kunstenaar, die is gemodelleerd naar Piet Mondriaan. Zijn broer vecht in Europa en Linus komt er via diens brieven achter dat het daar minder romantisch aan toegaat dan in zijn jongensdromen. Matti heeft een prettige, gedragen vertelstijl en snijdt uitdagende onderwerpen aan zonder dat het pretentieus of ingewikkeld wordt. Tot nu toe kreeg deze auteur te weinig aandacht. Interessante, verrassende kandidaat voor Goud.


Vuurbom

van Harm de Jonge (Van Goor)


Als dit niet het beste boek is van de Groningse schrijver Harm de Jonge, dan in elk geval zijn aantrekkelijkste. Jimmy Prins wordt wakker in het ziekenhuis met een brandwond op zijn arm en een verband om zijn hoofd. Hij krijgt bezoek van rechercheur Ratelbuis, die wil weten wat er is gebeurd, die middag in het zomerhuisje toen er een bom ontplofte, met als slachtoffer zijn beste vriend Bram. Jimmy beweert dat hij schuldig is, maar kan zich geen details herinneren. De lieve Ambonese zuster Agnes wil maar niet geloven dat hij een moordenaar is. Tot in de vezels een écht jongensboek, waarin ouderwetse avonturen worden beleefd op straat en bij de spoorbrug over het kanaal. Tot nu toe bracht De Jonge het bij de Griffeljury niet verder dan eervolle vermeldingen. Nu kan hij doorstoten naar Goud.


INFORMATIEF

Je beste vriendin Anne

van Jacqueline van Maarsen (Querido)


Sympathiek, goed met foto's en brieven gedocumenteerd boek over Anne Frank door Jacqueline van Maarsen (1929), die dacht dat haar beste schoolvriendin naar Zwitserland was vertrokken. Wel het zoveelste Anne-boek.


Winterdieren

van Bibi Dumon Tak en Martijn van der Linden (Querido)


Sterk geïllustreerd boek over dieren in winterse streken. Dumon Tak viel sinds haar debuut (Het koeienboek, 2001) op met originele, journalistieke boeken over dieren en andere dingen die kinderen interessant vinden. Hier vliegt ze een beetje op de automatische piloot.


POëZIE

Driedelig paard

van Ted van Lieshout (Leopold)


Lepels klagen dat ze naast ordinaire vorken in de bestekbak wonen, er ligt een zeemeermin op het strand en de hond heeft een kabouter doodgebeten. Werkelijkheid en fantasie doen in deze bundel een dansje met elkaar en de illustraties dansen mee. Zelden slaagde een dichter erin zo enthousiast en overtuigend te verleiden tot zoiets als experimentele poëzie. 'Je kunt zelf óók zulke gedichten maken!', lijkt hij op elke bladzij te roepen. Misschien, maar of je dat beter kunt dan Ted van Lieshout? Met eigen werk en bloemlezingen van anderen spant hij zich al jaren in voor een wederopleving van het kindergedicht, dat sinds de nationale beroemdheid van de versjes van Annie M.G. Schmidt een kwakkelend bestaan leidt. De meest terechte kandidaat voor een Gouden Griffel. En dat is dan ook meteen de eerste in deze eeuw voor een dichtbundel.


De jury van de Gouden Griffel bestaat uit: Gerlien van Dalen (directeur Stichting Lezen, voorzitter), Inger Bos (redacteur jeugdboeken bij NBD Biblion), Eva Riem (dramaturg), Annemarie Terhell (redacteur Kidsweek) en Jasmijn Verhees (boekverkoopster).


HALLO WERELD!

De 58ste Kinderboekenweek, 3 tot en met 14 oktober, opent aanstaande dinsdagavond traditiegetrouw met het Kinderboekenbal (alleen voor genodigden), waarop de Griffels voor de beste kinderboeken worden uitgereikt. Het thema van dit jaar is Hallo wereld! Edward van de Vendel en Fleur van der Weel maakten het prentenboek Hallo!, dat tijdens de week voor 5 euro te koop is. Wie voor 10 euro aan kinderboeken koopt, ontvangt het gratis Kinderboekenweekgeschenk, geschreven door Tosca Menten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden