Opinie

'Laat de crème de la crème het onderwijs verzorgen'

Maak van docent een beschermd beroep dat alleen universitair geschoolden kunnen uitoefenen. Dat schrijft Eric van 't Zelfde, directeur van een openbare scholengemeenschap in Rotterdam.

Stel je het volgende voor: je dochter moet voor een cruciale ingreep naar de tandarts. Bij binnenkomst meldt de tandarts dat hij sinds een jaar de opleiding tandheelkunde volgt en dat, als alles goed gaat, er nog vijf jaren van zijn studie resteren (de opleiding tot tandarts duurt zes jaar). Staat u toe dat deze tandarts die belangrijke ingreep uitvoert?

Toch staat u dagelijks toe dat uw kind lessen volgt van onbevoegde of onderbevoegde docenten. Is dit minder schadelijk voor uw kind dan de gebitsingreep? Ik ben van mening van niet.

Uitholling van het onderwijs
De roep om goed onderwijs komt, van oudsher, van vakbonden en docenten. Maar misschien is het wel juist uw taak, als ouder, om te eisen dat dit land echte docenten krijgt, van uitmuntende kwaliteit.

De uitholling van ons onderwijs is al jaren aan de gang. Het Rapport Dijkgraaf voorspelt dat in 2015 maar liefst 75 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs (VO) het onderwijs heeft verlaten. Van de geringe aanwas, dus van de startende docenten, verlaat 70 procent na vijf jaar het onderwijs. Hiermee stevenen we af op een groot onderwijskundig drama.

In dit land hoort de crème de la crème van onze intelligentsia het onderwijs te verzorgen. Om dit te realiseren pleit ik voor een aantal maatregelen:

- Maak van het vak van docent een 'beschermd beroep'. Een beschermd beroep heeft een belastingvrije voet van 12.000 euro per jaar. De overheid verhoogt hiermee niet de salarissen maar wel fors de koopkracht. De pijn zit dan niet aan de 'uitgavenkant' maar aan de 'inkomstenkant';
- Een beschermd beroep kent een pensioen op basis van 'eindloon' en niet van 'middelloon';
- Verlaag de werkdruk van de Nederlandse docent binnen de lesgevende taak met 20 procent.

Naar zichzelf durven kijken
Het onderwijs moet ook naar zichzelf durven kijken om een kwaliteitsslag te maken. Tegenover deze stevige arbeidvoorwaarden horen ingrijpende kwaliteitsverbeteringen te staan:

- De tweedegraads opleiding voor het VO moet verdwijnen. Slechts universitair geschoolde docenten krijgen een plaats in het onderwijs;
- Het lerarenregister moet verplicht worden;
- Het ontslagrecht moet sterk worden vereenvoudigd;
- Aantoonbaar slecht functionerende docenten moeten niet kunnen doormodderen op andere scholen, zij moeten hun bevoegdheid kunnen verliezen.

Daarnaast verdient de inrichting van het Nederlandse onderwijs de aandacht. Een universitair geschoolde docent die aan 4 vwo wiskunde geeft, heeft een specialisme in één vak en heeft een groep leerlingen in zijn of haar klas die op één niveau les volgt. Hoe anders is dit voor de pabo-student die zich in vier jaar tijd moet specialiseren in meerdere vakken om deze vakken vervolgens te geven aan een overvolle klas met minimaal vijf niveaus? Is dit niet een grote weeffout in het onderwijs?

Meer tijd
Ik pleit er voor om, vanaf groep zeven, leerlingen in te delen in niveaus zodat de leerkracht maximaal leerlingen van één niveau bedient. Dit geeft de leerkracht meer tijd om zijn leerlingen te scholen, te ontwikkelen en te begeleiden. Zijn leerlingen worden kansrijker om een niveau hoger te eindigen: haal er uit wat erin zit!

Tevens is het hoog tijd dat bevoegde vakdocenten het basisonderwijs intrekken. Een bevoegde docent Engels geeft Engels, een bevoegde docent wiskunde geeft rekenen, een bevoegde docent aardrijkskunde geeft wereldoriëntatie, et cetera. Laat de specialisten aan het werk gaan, ook voor de klas.

Voor verandering is moed nodig. Laten we hopen dat de Minister van het Onderwijs deze moed heeft.

Eric van 't Zelfde is directeur van een openbare scholengemeenschap in Rotterdam.

Tegenlicht (VPRO) zond maandag de film uit over de bevlogen strijd van directeur Eric van 't Zelfde om de beste school van Nederland te worden en daarmee de kinderen van Rotterdam-Zuid toegang te geven tot een succesvol leven.

Eric van 't Zelfde Beeld Tegenlicht
 
Het is hoog tijd dat we bevoegde vakdocenten het basisonderwijs intrekken. Een bevoegde docent Engels geeft Engels, een bevoegde docent wiskunde geeft rekenen, een bevoegde docent aardrijkskunde geeft wereldoriëntatie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden