Laat bezoek voor generaal Eisenhower

Algiers, 30 mei 1943.

Dwight Eisenhower en Winston Churchill in 1951. Beeld anp

Voor de maaltijd kreeg ik een telefoontje van Thompson, Churchills lijfwacht, met de vraag of de generaal de premier om kwart voor elf zou kunnen ontvangen. Natuurlijk kon dat, al kwam er nu niets van het luie avondje waar Ike zo hard aan toe was.

Ike bromde over zijn verloren avond; voor de zoveelste keer zou hij tot half twee 's nachts dezelfde dingen moeten aanhoren - 'hou vol tot je in Italië zit' - terwijl er in feite nauwelijks verschil van mening tussen beiden bestond.

'Had je dat een jaar geleden kunnen denken', vroeg ik hem, 'dat je hier in Algiers zit, ver weg in Afrika, als opperbevelhebber van een zegevierend leger, wachtend op bezoek van Hare Majesteits premier, terwijl je moppert dat hij een kwartier te laat is?' Ike vond het een leuke gedachte en hij vertelde over zijn jeugd, hoe hij begonnen was als cowboy, monteur en semi-beroeps honkballer.

Ik heb een paar methodes om visite 's nachts de deur uit te werken. Ik ga nadrukkelijk zitten gapen. Of ik paradeer voor de talmende gasten heen en weer in mijn badjas. Geen van beide tactieken leken mij voor deze gelegenheid geschikt, dus pakte ik mijn zaklamp en liep naar de voordeur. Dat was om 1 uur.

De premier vertrok om tien over 1, hij liep moeizaam het pad af, vergezeld door een agent van Scotland Yard die blijkbaar voor de deur had staan wachten.

Harry C. Butcher (1901-1985), Amerikaans marineofficier, assistent van generaal Dwight 'Ike' Eisenhower. Uit My Three Years with Eisenhower, 1946.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden