Column

Laat asielzoekers niet wennen aan onze soberheid

Volgevreten vedettes zijn het, die internationals. Met hun hoeden en hun sjaals

Een 'kamer' in het tentenkamp in natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen. In deze noodopvang kunnen 3000 vluchtelingen worden opgevangen.Beeld anp

'Ze hebben een grote bek en ze hebben commentaar op het eten. Ze krijgen in een keer net zoveel vlees als ik in een week, en ze gooien alles weg.' Geert Wilders had speciaal voor Kinderboekenweek wat mails van hetvolk@hotmail.com uit z'n inbox gevist om tijdens het vluchtelingendebat voor te kunnen lezen. En hup, ja hoor. Iedereen ruzie. Want Jesse vond Geert dus een nepdemocraat en Geert zei je bent zelf een 'grote nul' tegen Alexander en toen noemde Sybrand Geerts vriendjes een nepfractie. Kamervoorzitter Van Miltenburg leek totaal gedesorienteerd en in plaats van de bal weg te rammen kopte ze 'm in eigen goal: 'Ik vind dat we dat niet hoeven te doen in dit parlement (...) Ik vind dat we ons niet hoeven te beperken tot scheldwoorden'.

Diederik Samsom had even daarvoor geprobeerd het nieuwe kabinetsbeleid naar zijn hand te zetten. 'Soberheid als afschrikwekkend wapen tegen de asielinstroom, daar beginnen we niet aan. Maar soberheid is wél nuttig om een praktische oplossing te vinden voor alles.' Nou ja voor alles, niet voor de PvdA misschien. Halbe Zijlstra's doembeelden van Syrische vrouwen die ons zorgstelsel misbruiken om hun slappe asieltietjes op te vullen, waren in elk geval flink blijven hangen.

Soberheid, de Betrouwbare Mannetjes kunnen er geen genoeg van krijgen. Het past bij de Nederlandse volksaard, hoorden we deze week weer tot vervelens toe. Terecht hoor. En sinds het bewind Balkenende is hier alles heerlijk egalitair. Dus laat Willy die boot van ze verdomme lekker zelf bijbijtsen. Volgevreten vedettes zijn het, die internationals. Met hun hoeden en hun sjaals. Nee, dat had Bert van Oostveen goed gezien. Opsmuk? Non, mais merci de le proposer, zeggen wij altijd maar.

Laten we wel wezen, we zijn er ook niet zo goed in. Xess Xava heet nog altijd Sneijder. Zodra Jan Smit, populair geworden door gewoon te blijven, als Tom Cruise uit de nok van Carré wil vallen, bungelt-ie door een technisch mankement een halve meter boven de grond. En zelfs als politiemol kan je in dit land niet meer rustig je werk doen als je graag een Porsche Cayenne rijdt.

Het liefst zien we helemaal geen onderscheidende kwaliteiten, geen malle vergezichten, en een zo flets mogelijke persoonlijkheid. De Balkenendenorm is de laatste jaren meer en meer een functieprofiel geworden. En dus schop je het tot volksvertegenwoordiger, voorzitter van de Tweede Kamer, of directeur Betaald Voetbal, voordat je je hebt kunnen afvragen of je überhaupt geschikt bent.

Samsom heeft gelijk. De boel eenvoudig houden is vaak een praktische oplossing. Zo vul je met wat lollige internetfilmpjes tegenwoordig al gauw je halve talkshow. Maar die asielzoekers moeten we juist helemaal kapotpamperen. Bied razendsnel internet voor die iPhones van ze, geef ze meer vlees dan ze weg kunnen gooien, en versleutel ze allemaal tot Palmyra Anderson. Laat ze in godsnaam niet wennen aan onze soberheid. Straks willen ze hier nooit meer weg.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Nu graag een half-opgeblazen luchtkasteel op de achtergrond bij de presentatie van het onvoltooide rapport Ling.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden