Laat arbeidsparticipanten toch geen post bezorgen

Geachte redactie

De ingezonden brieven van vrijdag 27 januari.

Postbodes werken in weer en wind Beeld anp

Brief van de dag: Denk eens aan de postbode

In 'Werken voor de bijstand - en voor de gemeente' (Ten Eerste, 25 januari) stelt SP-Kamerlid Karabulut door Participatiewet-projecten wel degelijk sprake is van verdringing van regulier werk. Ik geef graag - inmiddels ex-postbode - een lokaal voorbeeld dat ongetwijfeld voor veel andere plaatsen geldt. In mijn woonplaats wordt een specifiek deel van de post bezorgd door arbeidsparticipanten. Het gaat hier dan om overheidspost, vaak dus juist belangrijke post zoals belastingstukken. Deze post wordt apart gesorteerd op het sorteercentrum van PostNL en dan opgehaald door het bedrijf dat de arbeidsparticipatie organiseert. Dan gaan de arbeidsparticipanten met behoud van uitkering die post bezorgen op een speciale participatie-postfiets. De echte postbodes in dienst van PostNL mogen op hun eigen fietsen de overige post gaan bezorgen, vaak met enorme hoeveelheden reclamefolders erbij. Zij krijgen vaak in grove bewoordingen de schuld als arbeidsparticipanten de belangrijke post in de verkeerde bus hebben gestopt. Het beroep postbode werd al ernstig uitgekleed toen het sorteer- en bezorgproces werden gesplitst. Het wordt er niet leuker op voor vele duizenden mensen. Denk daar eens aan als u een postbode aan het werk ziet.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

Niet normaal

Arnon Grunberg stelt op de voorpagina van de Volkskrant van 26 januari. dat premier Rutte zich op het standpunt 'lijkt' te stellen dat de PVV-kiezer de lagere school nooit heeft afgemaakt. Zo 'lijkt' het Arnon Grunberg. Zo leek het mij eerlijk gezegd helemaal niet. Vervolgens stelt hij dat het eenvoudig is : 'Wie niet doet wat de heer Rutte wil, is niet normaal.' Ook dat lijkt mij niet te kloppen. VVD-leider Rutte had het niet over normaal zíjn, maar over normaal dóén. Dat lijkt mij iets heel anders.

Zijn formulering is misschien onhandig, zijn bedoeling niet verkeerd. Vervolgens draaft Grunberg door: 'De tijden van de Sovjet-Unie herleven.' Arnon Grunberg wil graag kritisch nuanceren, maar hij verdraait de zaken, polariseert eigenlijk alleen maar, en maakt zodoende stemming. Als ik net zo zou doen als hij, zou ik zeggen: rechtse demagogie komt van de PVV, linkse van Arnon Grunberg.

Sander Smit, Amsterdam

Dom links?

Is links nou zo dom of is Wilders nou zo slim? Voor hem blijft Rutte 'de man van de open grenzen, de asieltsunami, de massa-immigratie, de islamisering...' Hij neemt de brief van Rutte kennelijk lang niet zo serieus als het koor van de heilig verontwaardigden. Nou ja, het is weer gezellig druk op de morele hoogvlakte...

Josephine Bersee, Hongkong

Gemakkelijke keuze

In het verleden heeft men weleens beweerd dat ons politieke model met partijen zijn langste tijd heeft gehad. Het zou beter volgens het Amerikaanse model kunnen, overzichtelijk en eenvoudig. Stelt u het zich eens voor: kiezen uit Wilders of Roemer.

En, wie wordt het ?

Michel van den Elzen, Esch

Antiglobalisten

Peter Scherpenisse merkt ineens niets meer van antiglobalisten (O&D, 26 januari). Terwijl ze met Trump zo in hun handen moeten knijpen.

Ik denk dat hij iets niet begrijpt. Je kunt heel tevreden zijn met sommige acties van Trump zonder de overige te moeten steunen. Het is niet alles of niets. Een enkel idee van de VVD of PvdA is prima, andere afschuwelijk. Ik voel me noch anti- noch globalist maar het verstoren van gedrag van multinationals lijkt me prima. Andere ideeën van Trump... ach, dat zijn alternatieve waarheden.

Theo de Klerk, Bussum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.