`Laat AIVD eigen mensen aftappen`

Journalisten worden steeds vaker afgeluisterd door de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), en daar moet snel een einde aan komen....

Jean-Pierre Geelen

In het kort geding stonden vrijheid van informatie tegenover de staatsveiligheid. Een lastige afweging, liet de rechter in Den Haag al weten. Op 21 juni doet hij uitspraak. Telegraaf-advocaat mr B. le Poole is blij met elke uitspraak. `Elke helderheid op dit punt ontbreekt op dit moment`.

Verschillenden beriepen zich op het `subsidiariteitsbeginsel` dat voor journalisten zou moeten gelden: eerst moeten alle andere wegen zijn bewandeld voordat justitie zich tot journalisten richt. NVJ-voorzitter Joop Daalmeijer: `Het is veel eenvoudiger voor de AIVD om eerst de eigen medewerkers af te tappen. Maar dat gebeurt niet`.

Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel noemde vele gevallen waarin journalisten moeten zijn afgeluisterd of onder druk zijn gezet om informatie over hun bronnen aan justitie te openbaren. In sommige gevallen worden journalisten zelfs als verdachten bestempeld vanwege hun band met criminelen. Emeritus-hoogleraar mediarecht G. Schuijt had een tip: `Geef nooit documenten af zonder bevel, maar voorkom een bevel tot huiszoeking. Geef je informatie alleen verzegeld af bij een notaris, en laat dan een rechter in een beklagprocedure uitmaken hoe terecht het is.` De NVJ spreekt donderdag over de kwestie met de voorzitter van het college van procureurs-generaal.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden