Laagste werkloosheid VS in 2,5 jaar

De werkloosheid in de Verenigde Staten is gedaald tot het laagste percentage sinds maart 2009. Door de langzaam aantrekkende economie zijn werkgevers minder terughoudend met het aantrekken van nieuwe werknemers.

AP/Redactie
Een banenmarkt in Baltimore. Beeld afp
Een banenmarkt in Baltimore.Beeld afp

In november was 8,6 procent van de beroepsbevolking werkloos, in oktober was dit nog 9 procent. Door de recessie was dit percentage vanaf maart 2009 steeds hoger.

Er zijn afgelopen maand 120.000 banen bijgekomen. Een belangrijke reden voor de afname van het werkloosheidscijfer is echter dat 315.000 Amerikanen hun zoektocht naar werk hebben opgegeven en dus niet meer worden gerekend tot de werklozen.

De banengroei van een maand eerder werd opwaarts herzien van een eerder gemelde 80.000 tot 100.000. Ook de banengroei in september werd naar boven bijgesteld.

'De banenmarkt is langzaam aan het herstellen. Het gaat heel langzaam, maar wij nemen kleine stappen in de goede richting', aldus een Amerikaanse econoom.

De banengroei in november is te danken aan het Amerikaanse bedrijfsleven. Daar groeide de werkgelegenheid met 140.000 banen. Bij de Amerikaanse overheid nam de werkgelegenheid met 20.000 arbeidsplaatsen af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden