Laagste punt ligt in Nieuwerkerk

Het predikaat 'laagste punt van Nederland' is definitief uitgedeeld. Nieuwerkerk aan den IJssel is de gelukkige. In deze gemeente ligt Nederlands laagste punt: 6,74 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat heeft donderdag bij de presentatie van het Jaarbericht Rijkswaterstaat 1994 een eind gemaakt aan alle speculaties over het laagste punt. Naast Nieuwerkerk meenden Waddinxveen en de Rotterdamse deelgemeenten Kralingen/Crooswijk en Prins Alexander aanspraak te mogen maken op de eretitel.

Onder het laagste punt verstaat Rijkswaterstaat 'het punt dat de gemiddelde maaiveldhoogte weergeeft van een door mens en dier beloopbaar, nagenoeg horizontaal gebied van ongeveer een hectare en dat, gemeten ten opzichte van het NAP, lager ligt dan enig ander maaiveld in Nederland'.

De gehanteerde criteria sloten het laagste polderpeil (waterstand) uit. Daarmee waren de kansen van Waddinxveen en Kralingen/Crooswijk verkeken. Opmerkelijk is dat Rijkswaterstaat ontdekte dat nòg drie gemeenten best hadden kunnen meedoen in de strijd: Bergschenhoek (6,45 onder NAP), Edam (6,44 onder NAP) en Vinkenveen (6,22 onder NAP).

Voorlichter W. Diepeveen van Nieuwerkerk aan den IJssel is heel blij met de benoeming. Er wordt hard gewerkt aan een monument. 'De plek kan best een bepaalde toeristische waarde hebben.' Volgens wethouder Molenaar bevestigt de toewijzing 'datgene wat we hier al wisten. Het is de juiste definitie, de juiste toepassing en de juiste keuze'.

Oorspronkelijk lag Nederlands laagste punt in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander, zeven meter onder NAP. Maar door de aanleg van een woonwijk èn van een monument ter ere van het laagste punt is de plek opgehoogd tot 6,25 meter onder NAP. Daardoor viel Prins Alexander buiten de boot. Maar de deelgemeente kan er niet om treuren. Het monument was sowieso geen monument, maar een kunstwerk.

Voorlichter T. Venhovens leest de officiële reactie van Prins Alexander voor: 'Het kunstwerk dat momenteel wordt aangelegd op het historisch laagste punt, is geen monument, maar een op zichzelf staand kunstwerk. De waarde van het kunsteiland voor Prins Alexander en Rotterdam staat absoluut niet ter discussie.'

Van het woordje 'strijd' worden ze in Waddinxveen een beetje moe. Voorlichter C. Vos feliciteert Nieuwerkerk van harte. 'Wij hebben nooit aan een wedstrijd willen meedoen. We hebben ook nooit ontkend dat Nieuwerkerk het laagste stukje land heeft. Wel hebben we altijd beweerd dat wij het laagste polderpeil hebben. En beide punten liggen in de Zuidplaspolder. We voelen dus niet dat ons iets ontnomen is.'

Waddinxveen krijgt een monument voor het laagste polderpeil. Het wordt een kunstwerk dat half uit het water zal steken.

'Er is weer een probleem uit de wereld', zegt P. Schepers van de Rotterdamse deelgemeente Kralingen/Crooswijk. 'Alle verwarring is door de duidelijke criteria eindelijk opgelost.' Net als Waddinxveen kan Kralingen/Crooswijk zich hooguit beroepen op het laagste Nederlandse polderpeil. En dat is 7,20 meter onder NAP. In Waddinxveen ligt het laagste polderpeil op 7,10 meter onder NAP. Tien centimeter boven dat van de Rotterdamse deelgemeente. Toch zijn er in Kralingen/Crooswijk geen plannen voor een monument voor het laagste polderpeil.

Woordvoerder Vos van Waddinxveen heeft zo zijn twijfels bij het polderpeil van Kralingen/Crooswijk.

'Volgens het peilbesluit van het Hoogheemraadschap van Schieland hebben wij het laagste polderpeil, en het hoogheemraadschap is de enige bevoegde instantie.' Het monument voor het laagste polderpeil komt er gewoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.