CijfersCovid-19

Laagste aantal ziekenhuisopnamen sinds 19 maart, bezetting ic’s neemt af

Opnieuw minder nieuwe ziekenhuisopnamen, een lager sterftegetal en minder mensen op de ic. Ook Tweede Paasdag bevestigt het beeld van de afgelopen week.

Serena Frijters en Xander van Uffelen
Vervoer van een ic-patiënt per helikopter naar Duitsland. Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Vervoer van een ic-patiënt per helikopter naar Duitsland.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Het RIVM meldt op Tweede Paasdag 147 nieuwe opnamen, het laagste aantal sinds 19 maart. Gisteren was de toename van het aantal ziekenhuispatiënten nog 196. Het werkelijke aantal ziekenhuispatiënten met covid-19 zal hoger liggen. De opnamen worden vaak pas na enkele dagen gerapporteerd, en niet iedereen in het ziekenhuis wordt direct getest. Toch duiden deze cijfers wel op een verdere afname van de groei. Het RIVM laat weten dat dit komt door de getroffen maatregelen. De regering en lokale bestuurders roepen op om vol te houden, omdat anders de afvlakking van de ‘curve’ weer teniet kan worden gedaan.

In totaal zijn er nu 8.729 Nederlanders opgenomen (geweest) vanwege covid-19. Hiervan worden er 1.338 op een intensivecareafdeling verpleegd, 20 minder dan een dag eerder. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de geleidelijke daling hoopgevend. Dit is de derde dag op rij dat de bezetting van de ic’s daalt.

In Duitsland worden 55 Nederlandse patiënten behandeld. Er is één patiënt naar een Duitse ic overgebracht, twee andere patiënten zijn vanuit Duitsland weer naar Nederland overgeplaatst. Veel mensen willen graag terug naar een ziekenhuis in de buurt van huis, maar dat kan niet altijd. Kuipers: ‘We krijgen meer verzoeken om terugplaatsingen, ook binnen Nederland. Meestal betreft het regio’s die nog altijd overbelast zijn. Daarom kunnen we aan die verzoeken nog niet zo vaak gehoor geven.’

Op de intensive care overleden 435 covid-patiënten. Inmiddels zijn 203 personen voldoende hersteld na een verblijf op de ic om naar een andere ziekenhuisafdeling verplaatst te worden. Een enkeling is genoeg opgeknapt om direct naar huis te gaan.

Het RIVM meldde 86 nieuwe sterfgevallen, 8 minder dan gisteren. Zowel het RIVM als het CBS geeft aan dat er meer mensen zijn overleden aan covid-19. De dagelijkse meldingen gaan alleen over sterfte waar met een test covid-19 is vastgesteld. Daarnaast kan de registratie enige vertraging oplopen en zullen vooral in het paasweekend sommigen artsen de cijfers nog niet doorgeven. Het sterftecijfer komt hiermee op 2.823 in Nederland. De vergelijking met landen als Frankrijk en België kan mank gaan, omdat daar ook sterfte in verpleeghuizen van patiënten die waarschijnlijk covid-19 hebben wordt meegeteld.

Het aantal nieuwe besmettingen is 964, in totaal zijn er 26.551 Nederlanders positief getest. Het werkelijk aantal besmettingen ligt hoger, mensen met milde klachten worden niet getest, tenzij ze in de zorg werken. Het RIVM geeft alleen op werkdagen informatie over het aantal testen dat is uitgevoerd, het is dus nog niet duidelijk tot hoeveel extra er is getest door het ruimere testbeleid.

Hoe gaan we de pandemiepuzzel oplossen?

In slechts een paar weken tijd zijn een lege evenementen­kalender, thuiswerken en anderhalve meter afstand houden al het nieuwe normaal geworden. Maar hoe zijn we eigenlijk in deze ‘intelligente lockdown’ beland en, belangrijker nog, hoe komen we daar de komende maanden stap voor stap weer uit?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden