Laagste aantal faillissementen dit jaar

In augustus zijn 608 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal tot nu toe in 2013. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In augustus werd de winkelketen van Marlies Dekkers failliet verklaard, dit bedrijf maakte echter een doorstart Beeld anp
In augustus werd de winkelketen van Marlies Dekkers failliet verklaard, dit bedrijf maakte echter een doorstartBeeld anp

Het aantal faillissementen is nog wel 19 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Van de in augustus failliet verklaarde bedrijven waren er veel actief in de handel (149) en de bouwnijverheid (99).

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt volgens het CBS nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank. Dit kan van maand tot maand sterk verschillen. Voor een beter beeld wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde.

In augustus kwam dit gemiddelde uit op 688. Dat is lager dan in juli. Toen bereikte het driemaandsgemiddelde met 751 het hoogste niveau sinds de start van de reeks in 1981.

In de eerste 8 maanden zijn veel faillissementen uitgesproken. Met 5758 was het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen 15 procent hoger dan in dezelfde periode in 2012.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden