Laaggeschoolde Bulgaren en Roemenen niet echt welkom

DEN HAAG - Nederlandse voorlichters gaan in Bulgarije en Roemenië potentiële arbeidsmigranten zonder kwalificaties ontmoedigen naar Nederland te komen. Tegelijk worden in die landen technici en hoogopgeleiden geworven om hier te werken. Dit zei minister Lodewijk Asscher maandag in Den Haag na afloop van een top over arbeidsmigratie.


Aanleiding voor de bijeenkomst van ministers, lokale bestuurders, werkgevers en werknemers is dat per 1 januari 2014 Bulgaren en Roemenen zonder werkvergunning aan de slag kunnen in Nederland. 'Als je de deur openzet, wil je voorbereid zijn op mogelijke problemen', aldus Asscher.


De Roemeense minister Mariana Câmpeanu (Arbeid) zei dat Nederland zeker geen 'tsunami' hoeft te vrezen van Roemenen. Zij die in het buitenland wilden werken, zijn al vertrokken, zegt ze. 'En dan gaan ze liever naar landen met Romaanse talen, zoals Spanje en Italië. Die talen kunnen zij en hun kinderen makkelijker leren.'


Roemenië doet volgens haar inmiddels al het mogelijke om de jonge mensen die er nog zijn te behouden voor de eigen arbeidsmarkt.


Ook Bulgarije heeft nauwelijks nog jonge mensen over die naar Nederland kunnen emigreren, zegt de Bulgaarse viceminister Rositsa Yankova (Arbeid). Uit Bulgarije zijn tot nog toe voornamelijk Turkse Bulgaren naar Nederland gekomen, een verarmde minderheid in eigen land met weinig opleiding en kansen. Zij werken in Nederland relatief vaak in een grijs circuit onder Turkse Nederlanders, met wie ze de taal delen.


De Bulgaren en Roemenen die na 1 januari 2014 naar Nederland komen, zijn gemiddeld naar verwachting aanzienlijk lager opgeleid dan de Polen in Nederland, voorspelt directeur Kim Putters van het SCP.


Asscher benadrukte dat nog steeds veel arbeidsmigranten in Nederland het slachtoffer worden van uitbuiting. Ze werken moeten te veel betalen voor belabberde huisvesting en door schijnconstructies via brievenbusfirma's werken ze vaak ver onder het minimumloon. 'Nederlandse werknemers zijn hiervan het slachtoffer en dreigen meegezogen te worden naar een onwenselijk laag loonniveau.'


De minister heeft afspraken gemaakt met supermarkten dat zij alleen nog groente en fruit afnemen van Nederlandse bedrijven die werken met gecertificeerde uitzendbureaus. Zo moet uitbuiting worden tegengegaan. Daarnaast gaat hij in Brussel pleiten voor een grensoverschrijdende aanpak van schijnconstructies en malafide uitzendbureaus.


PVV-leider Geert Wilders protesteerde maandagochtend bij de Roemeense ambassade in Den Haag tegen de opening van de arbeidsmarkt voor Roemenen en Bulgaren. Volgens hem vreest driekwart van de Nederlanders meer criminaliteit en verdringing op de arbeidsmarkt.


De Roemeense journalist Bogdan Tomasevici maakte maandag een reportage op de top in Den Haag voor de Roemeense tv-zender Antena 1. Zijn uitgangpunt daarbij was 'de Nederlandse overreactie'. 'Roemenen vinden de Nederlandse taal veel te moeilijk, dus ik verwacht niet dat er veel Roemenen naar Nederland zullen gaan', zegt Tomasevici. Politici als Geert Wilders maken misbruik van deze kwestie door de zaken te overdrijven. En als de PVV ermee scoort, moeten andere partijen meegaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden