La Cenerentola en op wijksafari in de Bijlmer

De favorieten en de aanraders van de redactie: de nieuwe Alex van Warmerdam bijvoorbeeld, of een Assepoester in de opera.

Door onze redactie
Karin Strobos en Elmar Gilbertsson in La Cenerentola. Beeld Morten de Boer
Karin Strobos en Elmar Gilbertsson in La Cenerentola.Beeld Morten de Boer

Opera La Cenerentola door Opera Zuid. Zondag Stadsschouwburg, Sittard. 2 juni Lucent Danstheater, Den Haag. 6 juni Theater aan de Parade, Den Bosch.

Opera Zuid maakt met La Cenerentola een statement: het sprookje van Assepoester blijft een sprookje, met decors en kostuums van de Efteling zelfs. Dat neemt niet weg dat Rossini's noten zeer serieus worden aangepakt. Met Karin Strobos als een bescheiden, secure Assepoester en Elmar Gilbertsson als haar flamboyante prins.

Biëlla Luttmer

Film: Schneider vs. Bax Regie Alex van Warmerdam.

'Kabouter Edward had maar één beentje en hij was toch blij.'

'Ja, daar kan jij een voorbeeld aan nemen.'

De gesprekken tussen de schrijver Bax (Alex van Warmerdam) en zijn depressieve dochter Francisca (Maria Kraakman) behoren tot de hoogtepunten van Schneider vs. Bax, waarin Bax om onduidelijke redenen een huurmoordenaar op zijn dak krijgt. Van Warmerdams nieuwe film is een western in een Hollands natuurgebied. Water, riet, geweren, drugs en het prettig ontregelende gevoel dat alles kan gebeuren.

Pauline Kleijer

Dans: Complexity of belonging Door Chunky Move. Théâtre National de Chaillot, Parijs, 3-6 juni.

Een soepel samengaan van beweging en tekst? Het kan! De verbluffende performers in Complexity of belonging van het Australische dansgezelschap Chunky Move, geleid door de Nederlandse choreograaf Anouk van Dijk, dansen even goed als ze acteren. Het stuk, gemaakt met de Duitse schrijver en regisseur Falk Richter, gaat over identiteit. Wie ben ik een vreemd land, in een relatie, in de wereld van social media? Een dynamische happening, met veel live video.

Mirjam van der Linden

Beeldende kunst: Amsterdam Art Fair Kunsthal Citroën, Amsterdam. T/m 31 mei.

Pop-up kunstbeurs in de oude Citroën Garage, naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. Mooi gebouw: een hoogtepunt van het Nieuwe Bouwen in Amsterdam, naar een ontwerp uit 1930 van architect Jan Wils.

Goede beurs, zoals een beurs behoort te zijn: niet alleen met kunstwerken voor de verkoop, maar ook werken die de bezoeker nieuwsgierig maken en een indruk geven in welke richting de kunst zich ontwikkelt.

Rutger Pontzen

Film: Charlie's Country Regie Rolf de Heer

De Aboriginal-acteur David Gulpilil (61) speelt in dit krachtige drama een van glansrollen uit zijn lange maar wankele carrière. De oude, zieke Charlie kan niet wennen aan zijn mistroostige leven in een Noord-Australische Aboriginal-gemeenschap. Hij waagt zich aan een traditioneel jagersbestaan in de bush, maar is dat echt een uitweg? Gulpilil, in Cannes gelauwerd als beste acteur en samen met regisseur De Heer verantwoordelijk voor het scenario, soleert veelvuldig en fascineert iedere seconde.

Kevin Toma

Theater: Wijksafari Bijlmermeer door Zina en Adelheid/Female Economy, in de Bijlmer, Amsterdam. T/m 26 juni.

Een colonne van tien scooters trekt door de Amsterdamse Bijlmer. Achterop zitten bezoekers die tijdens deze wijksafari achter de deuren kunnen kijken van bewoners met intieme verhalen, kerken, asielopvanghuizen en de kleuterschool De Brede School. Ontwapenende kleuters uit meer dan honderd verschillende culturen, die ware leermeesters kunnen zijn. De meest gevarieerde, sociale 'voorstelling' die je je kan wensen.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden