L.S.C. 1890

Er zit een S in de naam en de club komt uit Sneek. Het ligt voor de hand de clubnaam aan de hand van dit aanknopingspunt te verklaren....

Zoals uit de naam mag blijken is L.S.C. een fusieclub. Lycurgus begint in 1890 als cricket- en croquetclub. Later komen daar tennis en kaatsen bij. Over de oprichters is bij de club weinig meer te achterhalen. Wel is bekend dat in 1895 de gebroeders Joekes met het plan op de proppen komen om te gaan voetballen. In 1896 wordt de eerste wedstrijd gespeeld (1-0 tegen Frisia met op doel een 13-jarige Th. Joekes). In de clubanalen staat trots vermeld dat een van de broers Joekes (A.M.) later PvdA-minister werd in een van de kabinetten-Drees.

Vanaf 1897 krijgt voetballen bij de vereniging de overhand, al blijft men kampen met een gebrek aan leden. Het is dus een geluk dat in 1903 een combinatie mogelijk is met 'Voorwaarts'. Hoewel die club meer spelers heeft, weet de voorzitter de naam Lycurgus ongeschonden uit de onderhandeligen te slepen.

Twee jaar later staat Lycurgus samen met H.S.C. uit Harlingen en twee intussen verdwenen verenigingen uit Leeuwarden aan de wieg van de Friese Voetbal Bond. Deze F.V.B. is overigens totaal 55 jaar geleid door twee voorzitters uit L.S.C.-kringen: Siebe de Wolf en Anne v.d. Werf.

In 1907 komt de klad er in. De club telt nog nauwelijks elf leden en er volgt weer een samenwerking, nu met een voetbalvereniging Sparta die twee jaar daarvoor door een aantal jongens is opgericht. Zo ontstaat uiteindelijk L.S.C. 1890.

Zoals bij veel sportverenigingen in die jaren komen de leden uit de 'betere' kringen. Je moet op z'n minst op het Gymnasium of de HBS zitten om mee te mogen spelen. In Sneek en Omstreken staat L.S.C. jaren voor 'Lef Schoppers Club'.

Ook de twee oorspronkelijke namen duiden er op dat de oprichters niet 'van de straat waren'. Lycurgus en Sparta zijn typisch namen die je verzint als je op school iets van het oude Griekenland hebt meegekregen. Wat Sparta betreft lijkt het duidelijk dat de stad met deze naam in het oude Griekenland als inspiratiebron geld. Kinderen werden daar met militaire hardheid opgevoed. Ze kregen een 'Spartaanse opvoeding'. Een naam met een stoer imago.

Volgens L.S.C.-voorzitter R. Akkerman is bij de club niet meer te achterhalen welke Lycurgus de oprichters in 1890 voor ogen hadden. Er zijn er namelijk drie: een legendarische wetgever van Sparta, een Atheens staatsman, redenaar en financier en (in de Griekse mythologie) een zoon van Dyras, koning van de Edoniërs in Thracië die zich verzette tegen het invoeren van de Dionysusdienst.

Navraag bij de Groningse voetbalclub Lycurgus leert dat daar in ieder geval de Spartaanse Lycurgus als inspiratie voor de naam heeft gediend. 'De Koning van Sparta' die van sport hield, maar die geen lieverdje was. Als je slecht presteerde maakte hij korte metten met je.

L.S.C. 1890 heeft één speler voortgebracht die in het Nederlands elftal heeft gespeeld (zij het één keer en dan nog voor slechts veertig minuten): Wytze Couperus. In een intervieuw met Voetbal International antwoordde hij eens op de vraag wat de leukste club was waar hij had gespeeld: 'L.S.C. 1890' Terwijl hij toch ook bij Blauw Wit, ZFC, Haarlem, ADO Den Haag en Telstar heeft gevoetbald.

Twee spelers uit de huidige selectie van Cambuur Leeuwarden: Van der Heide en De Jonge zijn afkomstig uit de jeugd van L.S.C.

Dankzij de '1890' van Lycurgus behoort L.S.C. tot de zestien oudste voetbalclubs van Nederland. Ze vallen wat dat betreft in de categorie: Koninklijke UD (1875) in Deventer, KHFC (1879) in Haarlem en Hermes DVS (1884) in Schiedam.

Behalve vanwege de ouderdom is de club ook uniek om haar monumentale tribune. Het houten bouwwerk dat bijna de hele lengte van het veld beslaat is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School.

Vorig jaar werd het in 1928 ontworpen sportpark met tribune, kantine, toegangspoort en kassa's door het rijk aangewezen als beschermd monument vanwege de architectuur en de zeldzaamheid. Met de restauratie was 1,5 miljoen gulden gemoeid.

L.S.C. is met 500 leden de grootste van de zes voetbalclubs in Sneek en Omstreken. Het eerste team speelt in de derde klasse van de KNVB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden