Kytecrash spettert aan alle kanten

Muziek


Kytecrash


Colin Benders en Eric Vloeimans hebben elkaar hervonden.

Deventer - Als twee boksers staan ze tegenover elkaar. De uitdagende dansbewegingen zijn atletisch, geconcentreerde blikken doorboren elkaars ogen, klaar om de aanval te openen. Uit de naar elkaar gerichte trompetbekers ontvlamt een fantastische discussie, opgevoerd dankzij de opstokende ritmesectie. Colin Benders vs Eric Vloeimans: een gevecht waar iedereen getuige van wil zijn.


Kytecrash is de naam, een combinatie van bandleden van Kyteman (Benders) en Gatecrash, de fusionband van zijn voormalige docent Vloeimans. Dat de twee bandleiders elkaar hebben hervonden, is niet raar. Beide muzikale karakters zijn getekend door een jazz-popvisie die gebouwd is op openheid en onafhankelijkheid. Een spannende clash lijkt het logische resultaat. En inderdaad, het spettert aan alle kanten in het Burgerweeshuis in Deventer. De ene na de andere climax bouwen zij op donkere grooves met elektronische gekkigheid. Afro-beats, reggae, dub, jazz, hiphop, het kan allemaal door de immense levendigheid en het intense spelplezier.


'Ga het zelf uitzoeken, wegwezen.' Benders vertelde anderhalf jaar terug in de Volkskrant over de raadgeving van leraar Vloeimans. De regeltjes en kaders op het conservatorium, dat was niets voor Benders. Met zijn Kyteman Hiphop Orkest had hij in 2009 veel succes. Benders heeft inmiddels zijn walhalla Kytopia (studio/oefenruimte/label) opgericht. En nu dus weer een vaste formatie, de plaat wordt in maart gelanceerd.


De fusie van de bands leidt tot de 1+1=3 optelsom. De filmische uitgestrektheid van Gatecrash krijgt weerwoord van de Kytemancrew. Zoals de vermakelijk donkere bariton van zanger/rapper Pax of de fijne kleuringen van toetsenist Niels Broos. En andersom krijgt een kabbelend popthema plotseling meer dimensie, dankzij een solo van Jeroen van Vliet, of een ingenieuze basinvulling van Gulli Gudmundsson.


De achtkoppige band leunt op bijzonder talentvolle muzikanten die een diversheid aan herkenbare thema's weten te omvatten met eigenzinnige klankkleuren. Soms klinkt het nog wat aftastend en is zanger Pax erg aanwezig, maar hij weet tegelijkertijd het publiek goed op te jutten. En tijdens de spectaculaire conversaties tussen Benders en Vloeimans blijkt hoe goed beiden met improviserende worstelingen kunnen overtuigen voor een groot publiek.


Tim Sprangers


Kytecrash. 4/2, Burgerweeshuis, Deventer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden