Kyoto is stap naar beter klimaat

Met al zijn tekortkomingen is het Kyoto Protocol wel degelijk belangrijk in de strijd tegen het broeikaseffect, zegt Alexander de Roo....

Het zou een zegen zijn als Rusland het Kyoto Protocol ter bestrijding van broeikasgassen niet zou ratificeren, schrijft Hans Labohm (Forum, 13 augustus). Kyoto kost handenvol geld, aldus Labohm, terwijl de bijdrage van het Protocol aan het klimaatprobleem te verwaarlozen is.

In september leid ik een officiële delegatie van het Europees Parlement naar Moskou om met de leden van de Doema te praten over de Russische ratificatie van het Kyoto Protocol. Anders dan Hans Labohm hoop ik dat het Russische parlement het protocol zal bekrachtigen, zodat het wereldwijd van kracht wordt. Steeds meer spelers in de Russische politiek worden zich bewust van het economische belang dat Rusland heeft bij de verkoop van emissierechten. Dat is een goede zaak. Met al zijn tekortkomingen is het Kyoto Protocol een belangrijke stap in de strijd tegen het broeikaseffect.

Als het Kyoto Protocol in werking treedt, zal het ook een onderwerp worden in de campagne voor het Amerikaanse presidentschap in 2004. Maar liefst 88 procent van de Amerikanen is voorstander van Kyoto. De senatoren McCain (Republikein) en Lieberman (Democraat) hebben samen een wetsontwerp ingediend voor een emissiehandelssysteem dat de kooldioxide-uitstoot van het Amerikaanse bedrijfsleven moet terugdringen. Het is zeer waarschijnlijk dat de VS, na Bush, zullen terugkeren naar de internationale onderhandelingstafel.

Intussen dient de EU, als belangrijkste voorvechter van Kyoto, het goede voorbeeld te geven. Zij zou het voorstel van de roodgroene regering van Duitsland, om de EU-uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 30 procent te verminderen, moeten overnemen. Voor 2040 komt dan een vermindering van 60 procent binnen bereik. Een dergelijke inzet is nodig om belangrijke ontwikkelingslanden zover te krijgen dat zij beperkingenaan de toename van hun CO2 uitstoot accepteren. Dat kan een Kyoto Plus Protocol opleveren dat effectiever is dan het huidige protocol.

Officieel zullen de wereldwijde onderhandelingen over Kyoto Plus pas in 2005 beginnen, maar informeel zijn ze al gestart. Voorwaarde voor succes is wel dat het huidige protocol, met al zijn onvolkomenheden, in werking treedt. Wie, zoals Labohm, het Kyoto Protocol naar de mestvaalt van de geschiedenis wil verwijzen, helpt de enige kans om een dramatische klimaatverandering af te wenden om zeep.

Het wordt steeds moeilijker om te ontkennen dat het klimaat verandert, gezien ook de temperaturen van deze zomer. De aarde wordt warmer door het steeds massaler verbranden van fossiele brandstoffen, zoals kolen en olie.

De echte uitdaging voor de toekomst van de mensheid is om voldoende hernieuwbare energiebronnen aan te boren, zoals wind, zon, biomassa en aardwarmte. om op milieuvriendelijke wijze waterstof te maken uit water. Grootschalige windparken voor de kust zijn nu al goedkoper dan fossiele bronnen. De andere vormen van hernieuwbare energie zijn nog duurder dan fossiele brandstoffen. Maar door politieke afspraken zoals het Kyoto Protocol zullen fossiele brandstoffen duurder worden en de hernieuwbare alternatieven goedkoper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden