Kwikzalverij

Overzichtelijk: het zijn middeleeuwse zwartekousentypes dan wel antroposofische antiprikhippies die niet vaccineren. Liberale ethici pleiten voor dwangvaccinatie. Premier Rutte hield de reforokken voor 'dat God dit niet zo wilde' en smeekte hen hun kinderen 'dit grote lijden' niet aan te doen. Een kritisch debat over de veiligheid en het nut van vaccins wordt nauwelijks gevoerd.


Zelfs RIVM-directeur Roel Coutinho gaf minzaam glimlachend toe dat mazelen geen polio is. Net zoals hij in 2010 grootmoedig in Zembla's 'de overbodige griepprik' toegaf dat de jaarlijkse griepprik aan 4 miljoen ouderen eigenlijk bij de meest kwetsbare groep het minst werkt. Prikgoeroe Ab Osterhaus beaamde dat de 'duizenden griepdoden' die voorkomen worden door de griepprik een veel te hoog geschat aantal is. 80 procent te hoog, zo blijkt later. En de rest ging misschien toch wel dood.


Ook ik ben een mazelen-, bof- en rodehondoverlever. Mijn moeder was in de jaren zeventig nog van de oude stempel: van kinderziektes krijg je antistoffen. We waren flink ziek van de mazelen, en ik ben erg voor een mazelenvaccinatie. Maar complicaties? Niet op onze Amsterdamse school.


Misschien elders, bij kindjes die al andere zaken onder de leden hadden. Maar dan is een flinke verkoudheid ook al gevaarlijk. Dat heeft niet te maken met Gods wil, maar met gezond verstand. Bof en rode hond, och, 38 graden koorts en hooguit een hangerig dagje schoolziek. Als ik rode hond niet als kind had gekregen, had ik als jonge vrouw een prik genomen.


Fijn dus dat er een bmr-vaccin is hoewel, zoals bij veel andere vaccins, de discussie blijft oplaaien of het middel niet erger is dan de kwaal. Zoals na de gehypete massahypochondrie rond de (het) Mexicaanse griep(je). Alle zwangere vrouwen moesten het volstrekt veilige vaccin nemen.


Japan heeft het bmr-vaccin in 1998 als eerste ontwikkelde land 'wegens grote complicaties' afgeschaft. Hier zijn individuele vaccins weer de regel.


De Britse arts Andrew Wakefield, voorstander van een apart mazelenvaccin, heeft voor zijn ontmaskering als fraudeur in 2010 in Groot-Brittannië en de VS veel invloed gehad. In 1998 legde hij in The Lancet een verband tussen autisme en het bmr-vaccin. Hoewel de redactie van The Lancet het gewraakte artikel heeft ingetrokken, werd zowel in de Verenigde Staten als in Italië een schadevergoeding toegewezen aan ouders die claimden dat het autisme van hun kinderen was veroorzaakt door het vaccin. Wetenschappers achten de kleine hoeveelheid kwik in sommige vaccins weliswaar niet schadelijk, maar adviseren toch kwik zoveel mogelijk te weren.


Als leek, die zijn best doet met bioboodschappen en superfood, denk je dan toch: ruis. Rondom een vaccin voor kinderziekten die voor gezonde kinderen niet levensbedreigend zijn. In de VS voert Jenny McCarthy, actrice en presentatrice van de talkshow The View, een emotionele anti-vaccinkruistocht. Bij de Oprahs en Larry Kings van deze wereld vertelt ze over de lotgevallen van haar zoon, die volgens haar ernstig autistisch is sinds zijn bmr-prik.


Het is de vloek van deze generatie ouders. Heb je vanaf 12 weken je embryo laten onderzoeken op Down of andere afwijkingen, ontwikkelt je tot dan toe blakende dreumes van anderhalf plots autisme. Een tot nog toe onverklaarde epidemie. In de VS zou in 1975, toen nog niet werd gevaccineerd, een op de 5.000 kinderen aan autisme lijden, nu een op de 50. Zorgkosten, volgens de Amerikaanse Autism Society: een slordige 137 miljard per jaar.


Dan de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Die is - waarschijnlijk - effectief in 70 procent van de gevallen. Ook verantwoord condoomgebruik leidt tot zo'n daling, nog afgezien van het feit dat dit ook in het kader van hiv en soa's sowieso moet. Zembla toonde in 'het omstreden kankervaccin' in 2008 aan dat de onderbouwing van de effectiviteit meer op uitgekiende marketing dan op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd was. Zekerheid over effectiviteit én bijwerkingen is er pas over 30 jaar. Toch bepleitte Chris Meijer van de Gezondheidsraad onlangs dat de vaccinleeftijd voor HPV omlaag moet naar 9 jaar.


Ook hier is het Japan waar het enthousiasme over het vaccin voor het eerst wegebt. Mogelijk onvruchtbaarheid, neurologische complicaties; better safe than sorry. Een hele generatie meisjes als proefkonijn. Gouden handel in schijnzekerheid en opgepompte ziektevrees. Risico's doen niet ter zake en kosten voor de belastingbetaler ook niet. Ik kan er even geen beter woord voor verzinnen dan kwikzalverij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden