Kwik uit crematoria minder de lucht in

Na het Kolenconvenant, het Convenant Biologische Producten, het Convenant Waddenlopen en het Arboconvenant Meubelindustrie - om er maar enkele te noemen - heeft Nederland sinds woensdagmiddag ook een Filterconvenant....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Die gaat voor 2012 flink omlaag, als volgens het opgestelde plan de rookgassen die vrijkomen bij crematoria worden gefilterd in een geavanceerd koolstoffilter. Dat is een filter dat bovendien onwelriekende geuren verwijdert. Het afgevangen kwik wordt als chemisch afval afgevoerd.

Bij een crematorium komt gemiddeld 0,2 milligram kwik per kubieke meter rookgas in de lucht terecht. Voor 2012 moet dat met minstens een factor tien omlaag, mogelijk zelfs met een factor twintig, is in het convenant afgesproken.

Kwik zit in amalgaamvullingen voor gebitten. Amalgaam is een nog steeds veel gebruikt vulmiddel. Ingeademd kwik is giftig en tast de hersenfunctie aan. Kwik verdampt bij de crematie en komt zo in de rookgassen terecht. Van de zestig crematoria in Nederland hebben tien nieuwe - onder meer in Amersfoort en Almere - al zo'n geavanceerd filter met actieve koolstof.

De andere vijftig crematoria gaan 25 miljoen euro in filterinstallaties investeren. Tien grote doen dat al voor 2006, de kleinere in de jaren daarna.

Maar wordt de kwikuitstoot niet vanzelf minder, nu tandartsen vaker (duurdere) composietvullingen gebruiken? Bert van der Weide van de Landelijke Vereniging voor Crematoria (LVC) waagt zich niet aan die discussie. Meer dan de helft van de overledenen wordt gecremeerd, er zijn zo'n zeventigduizend crematies per jaar. Van der Weide: 'Dat aantal neemt weer iets toe. Dat geeft meer kwik in de schoorsteenpijpen. De afgelopen tientallen jaren zijn op grote schaal amalgaamvullingen gebruikt en die gaan lang mee. Of het toenemend aandeel van kunststofvullingen dat zal compenseren, is maar zeer de vraag.'

Maar hoeveel kwik komt er via de crematoria in de atmosfeer? In totaal dertig kilo, schat Van der Weide van de LVC. Nou, zeggen ze bij het milieu-instituut RIvM in Bilthoven: dat is wat aan de lage kant geschat. In het verleden was het ongeveer honderd kilo kwik, een waarde die ook het Vrom-ministerie hanteert. Na de reinigingsoperatie, neergelegd in het filterconvenant, zal het hooguit tien kilo zijn, schat het RIvM.

Crematoria zijn niet de enige boosdoeners. Hoogovens en kolencentrales stoten eveneens kwikdampen de atmosfeer in. Kolencentrales zijn in Nederland goed voor naar schatting 125 tot tweehonderd kilo. In 1990 was dat nog twintig maal zo veel.

Ook de uitstoot bij kolencentrales zal de komende jaren afnemen, verwacht de branchevereniging EnergieNed.

Nog niet bij alle kolencentrales wordt meer dan 90 procent van de kwikdampen uit de rookgassen gefilterd, bij sommige is dat nog maar 75 procent. Volgens EnergieNed wordt hier de komende jaren iets aan gedaan en zal een afname van de uitstoot van kwik daarop volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden