KWF zag onvoldoende toe op projecten Alpe d'Huzes

Het KWF Kankerfonds heeft slecht toezicht gehouden op vijf onderzoeksprojecten die zijn bekostigd met meer dan 25 miljoen euro van de Stichting Alpe d'Huzes. Dat heeft het fonds woensdag erkend na onderzoek van het tv-programma Nieuws-uur.

AMSTERDAM - Tussen KWF en Alpe d'Huzes is wrijving over de besteding van het geld dat afgelopen jaren is ingezameld tijdens sponsorfietstochten in Frankrijk. Het KWF heeft de 52 projecten die het met Alpe d'Huzes-geld financiert tegen het licht gehouden, nadat bij herhaling discussie was opgelaaid over de besteding ervan. Veel geld zou op de plank blijven liggen of niet aan wetenschappelijk onderzoek worden besteed.


KWF geeft nu onder meer toe dat het te weinig in de gaten heeft gehad waar de stichting Inspire2Live, die toponderzoekers in de wereld wil laten samenwerken, haar startsubsidie heeft uitgegeven. Naar de besteding van 1,6 miljoen euro loopt in opdracht van KWF een accountantsonderzoek. Afgelopen zomer kwam Inspire2Live in opspraak wegens declaraties van de top van de stichting. Het meeste geld was opgegaan aan managementsalarissen en reizen, terwijl maar 200 duizend euro aan wetenschappelijk onderzoek was besteed.


In de afgelopen zeven jaar is bij de fietstochten op de Alpe d'Huez 104 miljoen euro opgehaald. Het KWF is verantwoordelijk voor de besteding daarvan. Zo'n 54 miljoen daarvan is uitgegeven, nog 50 miljoen ligt op een bestemming te wachten. De stichting Alpe d'Huzes heeft het overleg over de besteding van dat geld 'vooralsnog' opgeschort, liet het Nieuwsuur weten, omdat het ontevreden is over de wijze waarop KWF verantwoording aflegde over de uitgaven. Voorzitter Johan van der Waal van Alpe d'Huzes spreekt echter nog wel over 'een goede samenwerkingsrelatie'.


Alpe d'Huzes heeft volgens het KWF een 'frisse impuls' gegeven aan kankerbestrijding door ook projecten te doen 'die tot een paar jaar geleden buiten alle reguliere financieringskanalen vielen'. Maar bij een aantal daarvan loopt het niet goed.


Bij het project Sneldiagnose werkt de stuurgroep 'niet optimaal' en kan KWF de verantwoording 'niet goed beoordelen'. Bij A-Care is toetsing van het werk van de programmamanager achterwege gebleven en van twee bekostigde leerstoelen aan de Vrije Universiteit kan KWF niet vaststellen of er 'goed werk' wordt geleverd. Met die drie projecten is samen 25 miljoen euro gemoeid.


De aanmelding voor de fietsbeklimming van Alpe d'Huez in juni 2014 loopt langzamer dan in voorgaande jaren. Van de 5.000 beschikbare plaatsen zijn er 4.800 bezet. Vorig jaar was de tocht in november al vol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden