NieuwsBevolkingsonderzoek borstkanker

KWF: minder bevolkingsonderzoek naar borstkanker gaat mensenlevens kosten

De beslissing van het Ministerie van Volksgezondheid om minder bevolkingsonderzoek naar borstkanker te doen, gaat ‘onnodig’ mensenlevens kosten. Dat schrijven zowel Borstkankervereniging Nederland (BVN) als KWF Kankerbestrijding in een brief aan Staatssecretaris Paul Blokhuis.

Nick de Jager
Een vrouw wordt gescreend op borstkanker.  Beeld Royalty-Free/Corbis
Een vrouw wordt gescreend op borstkanker.Beeld Royalty-Free/Corbis

Blokhuis wil de periode tussen twee preventieve borstkankeronderzoeken tijdelijk drie jaar laten bedragen, waar die idealiter twee jaar duurt. Bij zo’n onderzoek wordt bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar onderzocht of zij beginnende tumoren in hun borsten hebben. Door er op tijd bij te zijn, kan een tumor worden behandeld voordat de patiënt die zelf zou hebben ontdekt. In het ideale scenario, als alle vrouwen eens per twee jaar worden onderzocht, worden met de zogeheten screenings jaarlijks 1.450 sterfgevallen voorkomen. Bij een langere periode tussen onderzoeken valt dat getal lager uit, want dan is er meer risico dat de tumor al te groot is op het moment dat hij wordt ontdekt.

Op dit moment lukt het Nederland niet iedere vrouw per twee jaar een onderzoek aan te bieden. Het RIVM kampt met personeelstekorten doordat veel laboranten met pensioen gaan en nieuwe aanwas gering is. Ook heeft het coronavirus achterstanden gecreëerd; de onderzoeken hebben in het voorjaar drie maanden stilgelegen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde periode tussen twee borstonderzoeken 31 maanden, met uitschieters naar 36 in sommige regio’s.

Grote regionale verschillen

De staatssecretaris wil dat gelijktrekken. ‘Het is belangrijk om alle vrouwen hetzelfde aanbod te geven’, zei Rob Riesmeijer, hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM, vorige week tegen EenVandaag. ‘Er zijn nu grote verschillen tussen de regio’s, en dat is ongewenst.’ De langere intervallen verlagen de werkdruk, waardoor er ruimte is om nieuw personeel op te leiden. Zo hoopt het ministerie de capaciteit in 2028 op gewenst niveau te hebben.

Volgens de BVN en KWF is die beslissing ‘onnodig en zeer ongewenst’. Ze waarschuwen dat de vertraagde diagnostiek mensenlevens gaat kosten en willen met staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) op zoek naar alternatieven. ‘Denkbaar is bijvoorbeeld een meer gepersonaliseerde benadering op geleide van risico, de inzet van alternatieve screeningscapaciteit in ziekenhuizen en de invoering van nieuwe technologie, zoals MRI voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel’, schrijven de organisaties.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen, met jaarlijks zo’n 17 duizend gevallen.

Lees verder:

Staatssecretaris Paul Blokhuis kreeg deze week meer post over borstkanker. De beroepsgroep van radiologen keert zich in een kritische brief tegen een recent advies van de Gezondheidsraad kankerscreening bij vrouwen met dicht borstklierweefsel.

De ene wetenschapper beschouwt de massale screening op borstkanker als levensreddend, volgens de ander zitten er meer nadelen dan voordelen aan. Een medisch vakblad spreekt al van een mammografieoorlog. Wat doe je nu als 50-plusvrouw met de oproep voor de borstenbus?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden