Kwetsbare jongere ideale rekruut voor jihad

Jaarlijks benaderen radicale moslims in Nederland enkele honderden jongeren voor de gewelddadige strijd. Soms zijn er arrestaties, veelal gaan de verdachten vrijuit....

'Ga zo door Bush, jij bent de beste kruisvaarder die we ons kunnen wensen.' Een parafrase op de 'lofzangen' door Abu Hafs Al Masri Brigades vlak na de aanslagen in Madrid. Terrorisme heeft een logica. Irak, Palestina, Tsjetsjeni het zijn oorlogen die radicale moslims inspireren tot hun gewelddadige strijd ter verdediging van de islam.

Ook in Nederland. De inlichtingendienst AIVD bericht geregeld over extremisten die jongeren rekruteren voor de jihad. Ze zoeken elkaar op in moskee in huiskamers of gevangenissen. Ontvankelijk zijn kwetsbare en gefrustreerde jongeren, opvallend vaak blijken ze halfbloed te zijn, bekeerling en hoog opgeleid. Jongens die door hun radicalisering in een isolement komen te verkeren.

In Nederland krijgen jaarlijks enkele honderden jongeren ermee te maken. Soms zijn er arrestaties, als er vermoeden van actie is. Als het al tot een proces komt, gaan de verdachten vrijuit omdat de rechter de AIVD-informatie niet accepteert als bewijs. Extremisten zien daarin het gelijk van de koran: er zal een gordijn worden opgetrokken voor de ogen van de rechters, zodat die de problemen niet kunnen benoemen.

Een compilatie van islamistisch terrorisme in Nederland:

Slapende cel Op 13 september 2001, twee dagen na de aanslagen op de Twin Towers, houdt een arrestatieteam vier moslims aan in Rotterdam. Ze worden verdacht van het beramen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs en een NAVO-legerbasis in BelgiIn hun woning in de Kempenaerstraat liggen videobanden met toespraken van Osama bin Laden, instructievideo's voor het maken van bommen en valse paspoorten. Hoofdverdachten zijn Jme C., een tot de islam bekeerde Fransman, en de Algerijn Abdelghani R.

Op dezelfde dag wordt in Belgie Tunesische oud-voetballer Trabelsi gearresteerd. Die moet de aanslag op luchtmachtbasis Kleine Brogel in de Belgische Kempen uitvoeren. Trabelsi bekent dat hij met een auto vol explosieven de kantine had willen binnenrijden. Samen met zeventien anderen staat hij najaar 2003 in Brussel voor de rechtbank. Hij krijgt tien jaar gevangenisstraf.

De vier arrestanten van de Rotterdamse 'slapende cel' worden in december 2002 berecht. Ze worden vrijgesproken. Het OM gaat in beroep, dit dient op 19 mei en 7 juni. Een succesje boekt het OM als 'meestervervalser' Rabah I., een Algerijn uit de Kempenaerstraat, een jaar cel krijgt.

Na de aanslagen in Madrid duikt de naam Jme C. weer op in de Engelse krant The Guardian. Hij heeft contact met de hoofdverdachte van Madrid, de Marokkaan Jamal Zougam. Ze leerden elkaar kennen in de Londense Finsbury Park-moskee van de radicale moslimleider Abu Hamza.

Dood in Kashmir Ahmed el Bakioili (22) schrijft op websites onder het pseudoniem Lucky Luke ('Ik typ sneller dan mijn schaduw') wat wel en niet mag volgens de koran. Hij tikt ook: 'Wat zeggen we tegen Allah als hij ons vraagt waar we mee bezig waren toen de kafirs onze moslimsbroeders aan het afslachten waren in Afghanistan, Irak, Palestina, Tsjetsjeni Samen met Khalid el Hassnoui (21) reist hij eind 2001 naar India. De familie weet van niets en ziet ze pas terug op tv als hun levenloze lichamen op straat in Kasjmir worden gefilmd. Neergeschoten omdat ze de grenspolitie met messen zouden hebben aangevallen. De AIVD denkt, tot ontsteltenis van de familie, dat de jongens zijn geronseld in de Eindhovense Al-Fourqaan-moskee.

Oorlogsdocumenten In april en augustus 2002 worden twaalf islamisten gearresteerd, die het OM in rechtszaak bij elkaar brengt. De ene groep opereert vanuit Rotterdam, de ander is gelieerd aan de Al Fourqaanmoskee.De twaalf gebruiken allerlei aliassen (van Khaled Al Libi en Abu Hanan tot Mokhtar en Abu Jarrah) en hebben een enorme hoeveelheid documenten, cassettebandjes en video's met Salafistischeteksten. De Libanese islamoloog Antoine Basbous spreekt tijdens het proces in mei 2003 over 'oorlogsdocumenten die voorbereiden op de actieve jihad'. Moslims in het ongelovige, dus vijandige Westen, worden opgeroepen zich niet te mengen met de autochtonen en een parallele samenleving te scheppen.

De twaalf (een Libi Mauretani Egyptenaar, Algerijnen en Nederlandse Marokkanen) zijn actief voor de jihad. De een vervalst documenten, de ander smokkelt drugs ter financing van de strijd. Er zijn jihadrekruten bij (de Egyptenaar Reda A., die op een bandje een testament inspreekt) en 'ideologen die rekruteren' (Khaled de Libi. Het 'meesterbrein', de Algerijn Rodoin D., ontsnapt uit de Bredase Koepel. Hij zit in Frankrijk gevangen. Nederland vraagt zijn uitlevering, maar Frankrijk wil hem zelf berechten.

In juni 2003 spreekt de Rotterdamse rechtbank alle verdachten vrij. Het OM gaat in beroep.

De rode tas Mo is 17 jaar en havo-leerling als hij begin 2003 samen met vriend Khalid door Oekrai¿nse grenswachten op de trein naar Amsterdam wordt gezet. Hij was op weg naar hun moslimbroeders in Tsjetsjenim die te helpen in de strijd tegen de Russen. De jongens zijn Marokkaans en hebben schuilnamen. In oktober licht de politie Mo van zijn bed, samen met vijf anderen. Een getuige vertelt dat ze flirten met het moslimextremisme. Ismail en Jonathan gaan naar een trainingskamp in Pakistan. Mo en Ismail bezoeken in Spanje de Marokkaan Naoufel, later opgepakt vanwege de aanslag in Casablanca. De jongens praten over een taekwandowedstrijd, volgens de AIVD een codewoord voor aanslag. In Fahmi's huis vindt de politie een rode Dirk van den Broek-tas, met ammoniak, gootsteenontstopper, zoutzuur, gedestilleerd water, twintig paar latex handschoenen, zes veiligheidsbrillen, een kookwekker, tien luciferdozen, vijf halogeenlampen, batterijen, plakband en kunstmest. De zak is van Mo, die de spullen nodig heeft voor natuur-en scheikunde op school. Op een jihadsite staat hoe je met deze spullen een bom maakt, maar de kunstmest ontbeert het noodzakelijke amoniumnitraat. De politie neemt ook valse documenten, cassettes en een zelfmoordtestament in beslag. Justitie zegt een aanslag te hebben verijdeld, toch komen de verdachten vrij. Er is onvoldoende bewijs. Telefoontaps Tijdens een onderzoek in 2003 naar telefoonfraude in verband met diensten aan Al Qa'ida stuit de Amerikaamse politie op Nederlandse telefoonnummers. De Nederlandse politie komt terecht bij een Amsterdams belhuis. De eigenaar en twee medewerkers van Noord-Afrikaanse afkomst worden opgepakt. De politie speelt hun identiteit door naar Amerika. De rechter weigert uitlevering, omdat de politie de gegevens niet had mogen doorspelen. Casablanca In maart dit jaar houdt de Limburgse politie een Marokkaanse Belg aan in het verkeer. De Belg blijkt betrokken bij de aanslag in Casablanca vorig jaar. Marokko vraagt om uitlevering. De rechtbank in Roermond heeft zich nog niet uitgesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden