Kwetsbare groepen betalen hoge prijs voor rekeningrijden

In de zaterdageditie van 8 december leveren zowel Michael Persson in het Kenniskatern als Frank Kalshoven op de economiepagina een bijdrage aan het debat over de invoering van het rekeningrijden....

Ik ben werkzaam in een ziekenhuis en ken ouders die elke week hun kind komen bezoeken. Tweehonderd kilometer heen en tweehonderd terug. Per jaar al gauw twintigduizend kilometer. Zelf werk ik ook vrijwillig met verstandelijk gehandicapten. Per jaar rijd ik hiervoor een kleine vijfduizend kilometer.

Daarnaast rijd ik met enige regelmaat van Limburg naar Groningen om mijn bijna 90-jarige grootvader te bezoeken. Hij is al jaren weduwnaar, mijn ouders leven niet meer en de eenzaamheid ligt op de loer. Per jaar brengen deze bezoeken ook gauw vijfduizend kilometer met zich mee. Afhankelijk van tijd en plaats kunnen dit dure kilometers gaan worden. Is het dan nog wel zo zeker dat het alleen de gebruiker is die gaat betalen? Of komt de rekening uiteindelijk ook te liggen bij kwetsbare groepen die zijn aangewezen op de vrijwillige ondersteuning van medemensen. Dat vrijwilligerswerk en mantelzorg nooit vrijblijvend zijn mag duidelijk zijn, maar dat deze onmisbare inzet uiteindelijk wordt beloond met een rekening achteraf kan toch onmogelijk de bedoeling zijn.

A. Inderwisch, Weert

Straf
Het fileprobleem is het enige probleem waarbij gedupeerden en veroorzakers in grote lijnen dezelfden zijn (Kennis, 8 december). Dus als je niets doet om het op te lossen, straf je de veroorzakers. Probleem opgelost.

Straf
Bart Doets, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden