Kwestie-Iran nog geen crisis

Het conflict over het controversiële Iraanse atoomprogramma nadert een ‘kritieke fase’, maar is nog geen crisis. Dit heeft Mohammed ElBaradei, hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), gezegd naar aanleiding van de bespreking van de kwestie in Wenen....

AP en Reuters

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben namens de Europese Unie een ontwerpresolutie ingediend bij het IAEA met als doel de kwestie-Iran voor de VN-Veiligheidsraad te brengen.

Iran heeft zijn militante houding ten opzichte van de internationale gemeenschap nog niet bijgesteld. De belangrijkste Iraanse onderhandelaar, Ali Larijani, herhaalde donderdag dat zijn land indien de zaak wordt voorgelegd aan de Veiligheidsraad onmiddellijk weer uranium zal verrijken en de bewegingsvrijheid van IAEA-inspecteurs in Iran tot een minimum zal beperken.

ElBaradei zei dat de tweedaagse bijeenkomst op het hoofdkwartier van het IAEA een goede gelegenheid biedt om het geschil met Iran te beslechten. Donderdag onderbrak het IAEA zijn speciale vergadering over de Iraanse nucleaire om vandaag verder te praten.

Veel van de 35 landen in het IAEA willen tijd voor overleg over een resolutie die is voorgelegd door Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het trio wil de kwestie overdragen aan de VN-Veiligheidsraad. De raad kan eventueel sancties tegen Iran afkondigen.

Volgens waarnemers tekent zich een meerderheid af voor het Europese voorstel. Diplomaten bij het IAEA meldden dat Rusland en China hebben bevestigd achter de resolutie te staan waarin Iran wordt veroordeeld en de Veiligheidsraad wordt verzocht zich over de zaak te buigen.

ElBaradei benadrukte dat zelfs als de kwestie wordt doorverwezen, dat nog niet tot straffen voor Iran hoeft te leiden. ‘De Veiligheidsraad zou daarvan kunnen afzien als Iran volledig meewerkt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden