Kweekreactoren kampen met lekkend natrium

Kweekreactortechnologie lijkt ten onder te gaan aan niet te stoppen natriumlekkages. De Japanse experimentele kweekreactor Monju bij Tsuruga zal minstens enkele jaren uit bedrijf zijn, blijkt uit een evaluatie van de lekkage eind vorig jaar in het met natrium gevulde koelcircuit (Nature van 18 januari)....

Vergelijkbare kweekreactoren, die bij Kalkar bijvoorbeeld en de Super Phénix in Frankrijk, hebben ook voortdurend te kampen gehad met lekkages van vloeibaar natrium in het koelciruit. In de Kalkar-reactor ontstonden die lekken tijdens het testen van het koelciruit, bij de Franse kweekreactor traden lekkages op tijdens de produktie van elektriciteit.

De temperatuur van dat vloeibare natrium varieert van 400 tot 530 graden Celsius. Het lek in de Japanse kweekreactor zit in een holte waarin een temperatuursensor steekt. Het natrium stroomt daarlangs met een snelheid van vijf meter per seconde. Het vermoeden bestaat dat die hoge snelheid trillingen heeft veroorzaakt, waardoor scheurtjes zijn ontstaan in de stalen holtewand. Mocht dat het geval zijn, dan moet het ontwerp van die sensor worden veranderd, en ook van 47 andere in het koelsysteem.

Het natriumlek heeft tot grote commotie in Japan geleid omdat video-opnamen van de lekkage waren gekuist en ingekort voordat ze naar de media gingen. Eerder was al geprobeerd te voorkomen dat de pers de beschikking zou krijgen over die compromitterende opnamen.

De eigenaar van de kweekreactor stelde direct na het bekend worden van het lek dat het niet om een ernstig probleem ging. Bovendien ontkende de directie de video-opnamen te hebben gezien. Later moesten die verklaringen werden ingetrokken, omdat ze onwaar bleken te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden