kwartiermaker moet nieuw plan maken

Consultant Koos van der Steenhoven (62) is door staatssecretaris Halbe Zijlstra aangesteld om de samenwerkingsplannen van De Ateliers en de Rijksakademie te begeleiden. De twee postacademische instellingen uit Amsterdam kregen op 21 mei van de Raad voor Cultuur een negatief subsidie-advies, tenzij zij vóór half juli nog een nieuw, gezamenlijk plan indienen. Voor die plannen is nu Van der Steenhoven als zogenoemd kwartiermaker aangesteld.

Van de vier postacademische instellingen in Nederland kreeg er in mei één een positief advies: de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch kreeg een negatief advies en de twee Amsterdamse instellingen kregen het bindende advies een gezamenlijk plan in te leveren. De instellingen zijn geen onderwijsinstellingen. Het gaat bij de instituten voornamelijk om professionalisering en kwaliteitsontwikkeling van de kunstenaars. Op Prinsjesdag maakt Zijlstra bekend wat de budgetten voor de instellingen voor de komende vier jaar zijn. Voor de periode na 2017 beoogt Zijlstra een geheel zelfstandig functioneren van de postacademische instellingen.

Van der Steenhoven is directeur topconsultancy bij de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en begeleidde eerder de oprichting van een adviesorgaan voor management van complexe en politiek gevoelige projecten. Daarvoor was hij onder meer secretaris-generaal bij de ministeries van OCW en VWS.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden