Kwartels met honing en gember

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Kwartels met honing en gember (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Het begon met gezoem achter de muur. Gebrom eigenlijk, met zachte tikjes ertussen. De volgende ochtend liep de honing de kamer in, van onder de plint, langs de verwarmingsbuizen. Een niet zichtbaar vloeiende maar desalniettemin oprukkende plas zacht glanzende, zoet ademende wederopstanding van de lavendel waarmee we ons Bourgondische huis omringd hebben. De een na de ander kropen er bijen achteraan, de slaapkamer in, confuus en gedesoriënteerd. De eersten vingen we liefdevol en brachten we naar buiten, maar alras werden het er te veel. Ramen open dan, luiken ook, en nog draaiden de werksters onhandig de hoeken in.

Ja, wij hadden een bijennest in een ongebruikt schoorsteenkanaal. Wilde bijen die vliegen noch ons kwaad deden, maar ijverig de bloemen bestoven. Een wespennest hadden we een paar jaar geleden laten opruimen door een monsieur met een astronautenpak aan, maar bijen, die laat je zitten.

En toen werd het warm. Heet. 36 graden, een dag, nog een dag. En blijkbaar begon de was van de raten te smelten, met de beschreven gevolgen. Imkers hebben we gebeld, maar nee, uit zo'n schoorsteen was het volk niet te verwijderen. En dus hadden we diezelfde monsieur weer nodig, die het dak opklom en daar zijn vreselijke werk deed.

Nu moet de honing opdrogen, indrogen, met de overleden maaksters ertussen. Maar vlot gaat het niet; elke paar uur ruimen we het keukenpapier op waarmee de kieren vol zitten. De honing opeten? Nee, die is vergiftigd. Een herdenkingsrecept daarom, met honing. De kwartels kunnen vervangen worden door kipkarbonaadjes, maar cailles zijn hier echt beduidend lekkerder.

Ingrediënten

4 kwartels (of kipkarbonaadjes)
1 citroen
4 eetl. olijfolie
3 cm verse gember, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetl. Thaise vissaus
2 eetl. honing

Bereiding

Snijd de kwartels in de lengte in tweeën. Zout ze goed en vergeet de binnenkant van de pootjes niet. Boen de citroen schoon onder de warme kraan. Snijd hem in kwarten en verwijder de pitjes. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de kwartels op de velkant tot ze een kleurtje hebben.

Voeg de parten citroen (niet knijpen!), de gember en de knoflook toe en draai het vuur laag. Dek af en laat rustigjes een kwartier garen. Voeg dan de vissaus en honing aan de saus toe en meng. Laat dekselloos iets indampen en wentel de kwartels regelmatig, zodat ze mooi glaceren. Ik at ze met pandanrijst.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden