Kwartelkoning keert terug

Er zijn dit jaar opvallend veel kwartelkoningen, meldt Sovon, de organisatie voor vogelonderzoek in Nederland. De afgelopen jaren werden 75 paren geteld, dit jaar zijn al zo'n vierhonderd roepende kwartelkoningen in kaart gebracht, voornamelijk in Overijssel, Drenthe en Groningen....

De kwartelkoning (Crex crex) is een hoenderachtige vogel ter grootte van een merel die bij voorkeur broedt in ruig grasland en hooiland. Hij dankt zijn Latijnse naam aan zijn raspende roep die klinkt alsof je met je vingers over de tanden van een plastic kam strijkt. Omdat hij laat broedt, tot ver in juli, worden de nesten dikwijls weggemaaid. Ook de speciale overeenkomsten met boeren om weidevogels te sparen door laat te maaien, helpen niet bij een dergelijke late broedtijd.

Volgens Sovon kunnen er enkele verklaringen zijn voor het grote aantal kwartelkoningen: veel regen in juni waardoor veel percelen niet bewerkt kunnen worden, droogte in Oost-Europa waar de soort nog talrijk is, en misschien ook gunstige omstandigheden in de overwinteringsgebieden. De afgelopen jaren waren kwartelkoningen voornamelijk te horen in de uiterwaarden, onder andere in nieuwe natuurgebieden zoals de Millingerwaard.

De soort broedde ook in grootschalige akkerbouwgebieden bij de Dollard in Groningen, waar ze in akkerbouwgewassen als tarwe en luzerne broeden. De kievit maakte eerder deze overgang van grasland naar akkerland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden