Kwartaalcijfers juichend ontvangen

Het kersverse beursfonds TomTom deed woensdag goede zaken op de handelsvloer in Amsterdam. De producent van navigatiesystemen verhoogde meteen de omzetverwachting voor 2005, tijdens de eerste presentatie van kwartaalcijfers sinds het fonds op de beurs wordt verhandeld....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Beleggers reageerden enthousiast en zetten het aandeel 3,21 euro (ofwel 15 procent) hoger. Het aandeel TomTom, dat op de lokale markt wordt verhandeld, sloot op 25,10 euro. Het werd eind mei tegen een prijs van 17,50 euro op het Damrak geïntroduceerd.

De AEX-index van de hoofdfondsen in Amsterdam kon de winst van eerder op de dag niet vasthouden. De graadmeter daalde 0,45 punt (0,1 procent) tot een slot van 395,10 punten. De Mid-Kap-index voor middelgrote bedrijven steeg 0,8 procent en sloot op 482,63 punten.

De andere graadmeters in Europa boekten kleine winsten. De CAC-40 in Parijs won 0,3 procent, terwijl de Duitse DAX-index 0,2 procent steeg. In Londen eindigde de FTSE-100 0,1 procent hoger.

De aandelenhandel stond voor een belangrijk deel in het teken van goed ontvangen kwartaalcijfers. In Nederland presenteerden naast TomTom ook chemieconcern DSM en het industriële glomeraat Stork goede halfjaarresultaten. Het aandeel DSM steeg 2,5 procent naar 62,35 euro. Onder de middelgrote fondsen was Stork met afstand het best presterende fonds. Stork zag de winst met 60 procent stijgen, en noteerde een koerssprong van 5,7 procent naar 38,52 euro.

De chipsector in Europa maakte een minder florissante handelsdag door. Dat kwam onder meer door tegenvallende kwartaalcijfers van de Frans-Italiaanse chipfabrikant STMicroelectronics. Dat aandeel verloor 2,6 procent en was de hekkensluiter in de CAC-40. De Duitse branchegenoot Infineon was het slechtst presterende fonds in de DA X-index.

De Nederlandse branchegenoot ASM International werd afgestraft voor de kwartaalcijfers die de toeleverancier van de chipindustrie dinsdag nabeurs bekendmaakte. De onderneming bleef in het tweede kwartaal maar net winstgevend en moest op de beursvloer 6,4 procent inleveren. Bij de hoofdfondsen daalde chipmachinefabrikant ASML 1,7 procent.

KPN sloot de handel af met een koerswinst van 0,4 procent. Disndag won het aandeel al bijna 3 procent naar aanleiding van berichten dat de staat bereid is zijn gouden aandeel op te geven. Branchegenoot France Télécom steeg in Parijs 1,6 procent. Het telecomconcern kondigde de overname aan van de Spaanse aanbieder van mobiele telefonie Amena.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden