'Kwart van woningbezitters komt met een restschuld te zitten'

Bijna een kwart van alle Nederlandse woningbezitters zal eind volgend jaar een hogere hypotheek hebben dan de waarde van zijn woning. Dat voorspellen ING-economen in hun nieuwe Kwartaalmonitor Woningmarkt.

Een kind voor de etalage van een makelaarBeeld anp

ING gaat er in zijn raming vanuit dat de huizenprijzen dit jaar en ook volgend jaar met 5 procent zakken. Die inschatting is gebaseerd op de aanname dat de woningmarktmaatregelen uit het Lenteakkoord per 1 januari 2013 worden uitgevoerd.

Ongeveer 3,5 miljoen huishoudens hebben een koopwoning die met een hypotheek is belast (CBS-cijfer uit 2009). Halverwege 2011 hadden 517 duizend huishoudens een potentiële restschuld bij verkoop van de woning, omdat hun hypotheek hoger was dan de verkoopwaarde. Volgens ING stijgt dit aantal volgend jaar naar 800 duizend huishoudens, 23 procent van alle huiseigenaren met een hypotheek.

Buffer
Deze raming houdt geen rekening met eventuele financiële buffers. Een deel van de 800 duizend huishoudens zal de restschuld kunnen opvangen met spaargeld of ander kapitaal. Ruim 200 duizend gezinnen hebben echter een (potentiële) restschuld van 30 duizend euro of meer, terwijl de helft van de huishoudens vorig jaar 16 duizend euro of minder aan spaargeld en beleggingen bezat.

Dat steeds meer huizenbezitters een restschuld aan de verkoop van de woning overhouden, wordt langzamerhand zichtbaar aan de aanbodkant van de woningmarkt.

ING signaleerde in juni al dat het aantal te koop staande woningen in mei onverwacht was gedaald. Ook makelaarsvereniging NVM constateerde vorige maand dat het aanbod dit voorjaar nauwelijks groeide. Normaal gesproken worden dan de meeste woningen te koop gezet.

ING-econoom Dimitry Fleming denkt dat steeds meer potentiële verkopers tot de conclusie komen dat het geen zin heeft hun huis te koop te zetten, omdat de huizenprijzen zover zijn gedaald, dat ze 'onder water' staan.

Dit zou betekenen dat steeds meer huiseigenaren van verkoop afzien naarmate de prijzen verder dalen. Anderen zullen hun nog niet verkochte huis van de markt halen. Het aanbod zal daardoor voor een steeds groter deel bestaan uit woningen van mensen die wel móéten verhuizen en van verkopers die een huis geërfd hebben waar ze zelf niet in willen wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden