Kwart van Rotterdamse Turken trouwt familielid

Eenvijfde van Marokkanen is getrouwd met een familielid...

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

AMSTERDAM Bijna een kwart van de Turkse en eenvijfde van de Marokkaanse ouders in Rotterdam is getrouwd met een familielid. Kinderen van bloedverwante ouders hebben een hogere kans op aangeboren afwijkingen. Voorlichting en genetisch onderzoek zijn nodig om het aantal aandoeningen terug te dringen.

Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Aanleiding is het veel hogere sterftepercentage onder allochtone kinderen.

Huwelijken tussen neef en nicht, achterneef en achternicht en oom en nicht geven een groter risico op zeldzame genetische afwijkingen. Daarvan bestaan er duizenden; de kenmerken variëren van mentale achterstand tot erfelijke bloedarmoede. Sommige zijn dodelijk.

Onderzoek naar de gevolgen van bloedverwantschap is lastig: er zijn geen landelijke gegevens over alle aangeboren afwijkingen, en het aantal huwelijken tussen familieleden wordt niet geregistreerd.

Voor een indicatie over het aantal bloedverwante huwelijken vroeg het RIVM gegevens op bij het Rotterdamse Generation R-onderzoek. Voor die studie worden tienduizend pasgeborenen langdurig gevolgd. Van de 653 Turkse ouders die aan het onderzoek meedoen, is 24 procent in de familie getrouwd, van de 474 Marokkaanse ouders 22 procent.

Onderzoek naar het effect van die Rotterdamse huwelijken op de gezondheid van de kinderen is nog niet afgerond. Maar uit een studie naar Groningse, Friese en Drentse kinderen blijkt dat allochtone ouders van een kind met een aangeboren aandoening zes keer vaker familie van elkaar zijn dan autochtone ouders.

Het RIVM meent dat een familiehuwelijk moet worden beschouwd als een risicofactor voor aangeboren afwijkingen, net als moederschap op latere leeftijd. Screening en prenataal onderzoek zijn daarom nodig.

In het buitenland zijn screeningsprogramma’s voor bloedverwante ouders opgezet waardoor het aantal pasgeborenen met aangeboren afwijkingen is gedaald.

Volgens het RIVM is het hogere sterftecijfer onder allochtonen niet alleen te verklaren door bloedverwantschap van hun ouders. Ook oorzaken als slechte sociaal-economische omstandigheden spelen een rol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden