Kwart minder salaris voor Europese vrouw

Van gelijke betaling van vrouwen en mannen in de Europese Unie is nog lang geen sprake. Vrouwen verdienen gemiddeld een kwart minder dan mannen....

ANP

De inkomensverschillen zijn het kleinst in de vroegere DDR (Oost-Berlijn inbegrepen) waar vrouwen 89,9 procent van het salaris van mannen ontvangen. Denemarken (88,1 procent) en Zweden (87 procent) volgen. België (83,2 procent) prijkt op de vijfde plaats.

De dinsdag verspreide cijfers van het EU-bureau voor de statistiek gelden voor voltijdswerkers in alle bedrijfstakken, behalve landbouw, onderwijs, volksgezondheid, persoonlijke dienstverlening en overheidsbestuur.

Eurostat vindt wel dat de gegevens met enige omzichtigheid moeten worden bekeken in verband met leeftijd, opleiding en type baan. Veel minder vrouwen dan mannen hebben een leidinggevende functie. Werkende vrouwen zijn meestal jonger en minder goed opgeleid. Als met die factoren wordt rekening gehouden, komt het salarisverschil nog altijd uit op 15 procent.

En de toekomst ziet er slecht uit. In de leeftijdsgroep van 25 tot 29 jaar, waar vrouwen zich qua opleiding en functie kunnen meten met mannen, verdienen zij gemiddeld 86 procent van wat mannen aan salaris ontvangen.

'Als deze jonge vrouwen ouder worden, zullen sommmigen hun loopbaan lange tijd onderbreken zodat de loonverschillen toenemen en veel weg hebben van die hun moeders nu meemaken', aldus Eurostat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden