'Kwart miljoen Syriërs voortdurend onder vuur'

Zeker een kwart mijoen mensen in Syrië liggen in belegerde plaatsen vrijwel voortdurend onder vuur. Ze worden bestookt met zware wapens inclusief artillerie en worden bovendien door de strijdende partijen vaak afgesloten van voedsel, medische hulp en andere basisbehoeften. Dit staat in het rapport van de Syrië-commissie van de Mensenrechtenraad van de VN dat vandaag werd gepresenteerd.

Syrische vluchtelingen steken de Turkse grens over. Beeld reuters

Uit het onderzoek van de VN-commissie blijkt dat beide zijden in de burgeroorlog gebruik maken van de belegeringstactiek en uithongering van de burgerbevolking, maar de regeringstroepen doen dat het meest. Beide partijen begaan oorlogsmisdaden, zoals opzettelijke aanvallen op burgers, moorden, executies, martelingen en verkrachtingen.

De commisie pleit in het rapport voor vervolging van oorlogsmisdaden door het internationaal strafhof (ICC) in Den Haag. 'De Veiligheidsraad draagt verantwoordelijkheid doordat ze de strijdende partijen toestaat de oorlogsregels te overtreden.' Dankzij de passieve houding van de VN-veiligheidsraad hebben de strijdende partijen in Syrië vrijspel, meent de commissie, 'met radicalisering en escalering van geweld tot gevolg'.

Staten die wapens leveren ook verantwoordelijk
De onafhankelijke onderzoekers menen dat de strijdende partijen in Syrië verantwoordelijk zijn voor het geweld, maar dat staten die partijen steunen en wapens leveren evengoed verantwoordelijkheid dragen. De onderzoekers zijn vooral kritisch over het Syrische leger dat opereert onder leiding van president Basha al-Assad. Het leger heeft dorpen en steden belegerd en hongert belegerde wijken uit. De Syrische luchtmacht heeft bommen met een 'schokkende intensiteit' op Aleppo gegooid, honderden burgers kwamen daardoor om.

Het 75-pagina's dikke rapport is het zevende rapport van de VN sinds september 2011. De onderzoekers kregen geen toegang tot Syrië, maar baseerden hun bevindingen op 563 interviews met slachtoffers en getuigen, per telefoon of skype of in vluchtelingenkampen in buurlanden van Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.