Kwart meer tuchtzaken tegen artsen

Het aantal klachten tegen artsen en andere zorgverleners is in 2005 met 25 procent toegenomen. Bij de tuchtcolleges kwamen vorig jaar 1048 klachten binnen, tegen 840 in 2004....

Ook het aantal straffen (‘maatregelen’) tegen zorgverleners die in de fout gingen, is toegenomen: van 14 procent in 2004 naar 18 procent in 2005.

Het aantal ‘waarschuwingen’, de lichtste maatregel, nam het sterkst toe. In 2005 werden 124 waarschuwingen uitgedeeld, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2004.

Drie zorgverleners kregen de zwaarste maatregel opgelegd: zij werden geschrapt uit het register en mogen hun vak niet meer uitoefenen. Dit aantal zogeheten doorhalingen schommelt al jaren op twee tot drie gevallen per jaar.

De inspectie heeft geen verklaring voor de plotselinge toename van het aantal tuchtklachten. Wel dient de inspectie sinds kort sneller een klacht in bij een tuchtcollege. Dat gebeurde vorig jaar 32 keer, tegen 14 in 2004. De inspectie kondigt aan deze harde lijn de komende jaren voort te zetten.

De Groningse hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat Joep Hubben is blij dat de inspectie ‘eindelijk’ gebruik maakt van haar bevoegdheid vaker naar de tuchtrechter te stappen.

Hubben: ‘Dat levert publiciteit op en dat is goed voor de gezondheidszorg en voor de goedwillende beroepsbeoefenaren. De tuchtcolleges oordelen vaak over heel rotte appelen, die het voor iedereen beroerd maken.’

In haar Jaarbericht 2005, waarin de tuchtcijfers zijn opgenomen, schrijft de inspectie: ‘Een gang naar de tuchtrechter blijkt soms aanmerkelijk effectiever dan pogingen om te overtuigen en te overreden.’

‘Met alleen slaan kom je er niet’, zegt waarnemend inspecteur-generaal Nico Oudendijk. ‘Het indienen van een klacht is maar één van de instrumenten om zorgverleners die vermijdbare en verwijtbare fouten maken, aan te pakken. Maar het is wel een effectief middel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden