Kwart India zonder stroom

Honderden miljoenen Indiërs hebben maandag zonder stroom gezeten. In de hoofdstad New Delhi en bijna heel het noordelijk deel van het land viel de elektriciteit uit. Het was de ernstigste stroomstoring in ruim tien jaar.

AMSTERDAM - Het uitvallen van de elektriciteit toont de kwetsbaarheid van de energievoorziening in India, dat grote economische ambities heeft. Het land blijkt niet in staat te voorzien in de snel groeiende behoefte aan energie. De gebrekkige levering van stroom vormt een belemmering voor de economische ontwikkeling van het land.

In de nacht van zondag op maanden ging het licht uit in Delhi en acht deelstaten, waaronder Punjab, Uttar Pradesh en Rajastan. Zo'n 370 miljoen bewoners werden getroffen door de stroomonderbreking.

In de ochtend vielen talloze treinen uit, ziekenhuizen en vliegvelden moesten terugvallen op generatoren. Veel winkels bleven dicht. Ventilatoren en airco's werkten niet meer, in flatgebouwen kwam geen water meer uit de kraan, omdat de pompen niet meer werkten.

In de hoofdstad en andere grote steden ontstond chaos. Stoplichten vielen uit, waardoor het verkeer vastliep, forensen strandden massaal in metrostations. In de loop van de dag was de stroomvoorziening op de meeste plaatsen hersteld.

Minister Sushil Kumar Shinde van Energie bleef vaag over de oorzaak van de stroomuitval. Maar functionarissen in Uttar Pradesh zeiden dat het noordelijke elektriciteitsnet het had begeven, omdat het de grote vraag naar energie in de zomerhitte niet aankan. India beleeft een van de heetste zomers sinds jaren. Anderen zeiden dat bedrijven mogelijk meer elektriciteit hebben gebruikt dan ze mochten.

Stroomonderbrekingen zijn een met enige regelmaat terugkerend fenomeen in Indiase steden. Eerder deze maand gingen bewoners van New Delhi nog boos de straat op om te protesteren tegen de gebrekkige levering van energie. Het land kampt met een structureel energietekort en een verouderd elektriciteitsnet, terwijl honderden miljoenen Indiërs niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Eenderde van alle Indiase huishoudens heeft zelfs geen stroom voor een gloeilamp.

Volgens de Confederatie van de Indiase Industrie maakt de stroomuitval nog eens duidelijk dat de regering de energiesector op orde moet krijgen en moet zorgen voor een regelmatige aanvoer van steenkool en verbetering van de krachtcentrales. De energiesector is inefficiënt als gevolg van corruptie en diefstal door personeel. Energieminister Shinde wees kritiek op de overheid van de hand. Hij verwees naar economische grootmachten als de VS en Brazilië, die de afgelopen jaren ook te maken kregen met energieproblemen.

Kernenergie draagt slechts voor 3 procent bij aan India's stroomvoorziening. De voorgenomen bouw van enkele kerncentrales is niet doorgegaan als gevolg van felle protesten. Premier Manmohan Singh heeft herhaaldelijk gezegd dat India nucleaire energie nodig heeft om de hele bevolking van stroom te kunnen voorzien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden