Kwart asielaanvragen dit jaar door mensen uit 'veilige landen'

Een kwart van de asielaanvragen is dit jaar gedaan door mensen afkomstig uit landen die zijn aangemerkt als veilig. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2015, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op basis van zijn jaarcijfers. Asielzoekers uit veilige landen kunnen inmiddels sneller worden teruggestuurd.

Asielzoekers in de tijdelijke opvang bij Heumensoord. Beeld anp

Vorig jaar bedroeg het percentage aanvragen uit veilige landen tussen de 5 en 10 procent, aldus IND-hoofddirecteur Rob van Lint, maandag tijdens een persconferentie. In de eerste negen weken van 2016 lag dat cijfer aanzienlijk hoger: van de circa 6.300 asielaanvragen is een kwart ingediend door mensen afkomstig uit veilige landen als Albanië, Servië en Kosovo.

Syrië is nog steeds herkomstland nummer één van de asielzoekers die tot dusver in 2016 aanklopten bij de IND. Het 'veilige' Albanië komt nu op plek twee, waar dat vorig jaar nog Eritrea betrof. Asielaanvragen van Eritreeërs worden bijna altijd ingewilligd door het IND, in tegenstelling tot verzoeken uit Balkanlanden.

Volgens VluchtelingenWerk proberen veel economische migranten uit veilige landen 'mee te liften met de vluchtelingenstroom in de hoop een verblijfsvergunning te krijgen'.

Snellere procedure

Het kabinet heeft inmiddels maatregelen getroffen om de groeiende toestroom van asielzoekers uit veilige landen te stoppen. Sinds 1 maart is een procedure in werking gesteld waarmee asielverzoeken uit dergelijke landen sneller worden behandeld. Voor deze groep geldt niet langer een wachttijd; aanmeldverhoren vinden direct plaats, binnen twee weken valt een besluit.

Tegen die beslissing kunnen immigranten uit veilige landen niet in beroep gaan. Normaliter geldt een vertrektermijn van vier weken, die uitgewezen asielzoekers de tijd verschaft protest aan te tekenen. Voor asielzoekers uit veilige landen bedraagt de vertrektermijn echter nul dagen.

Mensen uit veilige landen zijn niet bij voorbaat kansloos, benadrukt de IND, maar inwilliging van asielverzoeken is zeldzaam. Alleen in individuele gevallen waarbij omstandigheden opvang rechtvaardigen, buigt de IND voor aanvragen uit veilige landen.

Door de snelle afwikkeling van asielaanvragen, hoopt de dienst de druk op de asielopvang te verminderen. Dat is nodig vanwege de grote toestroom en omdat de doorstroom van statushouders tegenvalt.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Asielbeleid

Een forse toename van de asielinstroom, dus is het 'buffelen' bij de IND. Want wie komen er eigenlijk binnen? Lees hier het interview met hoofddirecteur Rob van Lint. (+)

De politiek heeft een reden om weinig te doen aan betere opvang en snellere asielprocedures. Het beleid straalt uit: vluchteling, u moet hier niet zijn. (+)

Wachttijd

De IND-cijfers bevestigen het beeld van de toegenomen immigratie in 2015. In totaal telde de dienst vorig jaar 58.880 asielaanvragen, waarvan 70 procent is ingewilligd. Dit aantal is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen 29.890 mensen aanklopten bij de IND.

Door de aanmerkelijke groei van het aantal asielverzoeken is de wachttijd voor kansrijke asielzoekers opgelopen tot gemiddeld zeven maanden, alvorens hun aanvraag wordt behandeld. Staatssecretatis Dijkhoff van Asiel heeft eerder dit jaar een verwachtingsbrief aan asielzoekers opgesteld waarin deze wachttermijn staat vermeld.

Maandag werd bekend dat er een aanzienlijk tekort aan huurwoningen voor vluchtelingen is. Volgens landelijk platform Opnieuw Thuis, dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) adviseert over het huisvesten van vluchtelingen, halen de gemeenten hun doelen niet. Zo kregen in februari slechts 2.692 statushouders een woning, veel minder dan de geplande 3.900. Officieel wordt pas begin juli de balans opgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.