Kwart Amerikanen is atheïst, agnost of heeft geen geloof

Het aantal christenen in de VS is in zeven jaar met vijf miljoen gedaald. Zo'n 71 procent van de Amerikaanse volwassenen was in 2014 christen, vergeleken met 78 procent in 2007. Tegelijk nam het aantal atheïsten, agnosten en personen die geen geloof heeft toe, van 16 tot 23 procent. Bijna een op de vier Amerikaanse volwassenen, 56 miljoen personen, behoort nu tot deze groeiende groep.

Gelovigen van de Southern Baptist Church in Baltimore zingen tijdens een dienst. Beeld getty

Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew dat vandaag is gepubliceerd. De groep die niet behoort tot een bepaalde religie, komt in aantal nu op de tweede plaats. Het aantal atheïsten en agnosten in deze groep neemt flink toe, van 25 tot 31 procent.

Op de eerste plaats, met in totaal 62 miljoen gelovigen, staan nog altijd de evangelisten. Het aantal mensen in deze groep stijgt nog steeds. De afname van het aantal christenen in de VS wordt veroorzaakt door de teruggang onder protestanten en katholieken. Sinds 2007 nam het aantal protestanten af met zo'n vijf miljoen, tot 36 miljoen. De groep katholieken daalde tot 51 miljoen, een afname van zo'n drie procent. Een op de vijf Amerikanen is nu katholiek, vergeleken met ongeveer een kwart in 2007.

Moslims

Volgens Pew neemt het aantal niet-christelijke gelovigen licht toe, vooral door een stijging van de groep moslims en hindoes. Maar ondanks deze stijging, vormen ze allebei een kleine groep: slechts twee procent van de Amerikanen. Bijna evenveel Amerikanen, 1,9 procent, is Joods.

De verschuivingen sinds 2007 kunnen politieke gevolgen hebben. Zo stemmen Amerikanen die niet tot een geloofsgroep behoren doorgaans op de Democratische Partij. De toename van het aantal evangelisten is daarentegen goed nieuws voor de Republikeinen. Zij stemmen traditioneel op de Republikeinse Partij.

Nieuwe gelovigen worden gedoopt in Louisiana. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden