Nieuws

Kwart aandeelhouders, onder wie Sigrid Kaag, stemt tegen miljoenenbonus voor baas Air France-KLM

Air France-KLM-topman Ben Smith houdt recht op zijn miljoenenbonus over vorig jaar, hoewel op de aandeelhoudersvergadering in Parijs een kwart tegen stemde. Smith krijgt boven op zijn jaarsalaris van 900 duizend euro een veelvoud aan variabele beloningen, tot 4,3 miljoen euro in totaal.

Redactie
Air France-KLM-directeur Ben Smith met voorzitter van de Raad van Bestuur Anne-Marie Couderc tijdens de aandeelhoudersvergadering in Parijs van dinsdag. Beeld AFP
Air France-KLM-directeur Ben Smith met voorzitter van de Raad van Bestuur Anne-Marie Couderc tijdens de aandeelhoudersvergadering in Parijs van dinsdag.Beeld AFP

Smith krijgt zijn bonus pas uitgekeerd als driekwart van de staatssteun is terugbetaald. Air France-KLM zei ervan uit te gaan dat dat dit jaar nog niet zal lukken. Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemde de bonus voor Smith eerder ‘ongepast’ en ‘niet uit te leggen’ omdat het bedrijf nog aan het staatsinfuus van Nederland en Frankrijk hangt. Ze kondigde aan, net als haar voorganger Wopke Hoekstra een jaar eerder, tegen te zullen stemmen. Net als vorig jaar was dat niet voldoende, omdat een meerderheid van de aandeelhouders akkoord ging. Bij KLM zijn bonussen verboden vanwege de coronasteun.

Hard geraakt

Tijdens de aandeelhoudersvergadering was er veel rumoer in de zaal, onder meer over de bedrijfsvoering van de luchtvaartmaatschappij, die hard werd geraakt door de pandemie en via staatssteun overeind werd gehouden. Vorig jaar leed de luchtvaartcombinatie een verlies van 3,3 miljard euro.

Ontevreden aandeelhouders wilden weten waarom er extra geld gaat naar het vernieuwen van luchtvaartinterieur, zoals nieuwe stoelen in de economy- en businessclass van de vliegtuigen. ‘Werk aan de schuld van het bedrijf’, zo was te horen uit de zaal. Een andere aandeelhouder wilde weten wanneer ‘trouwe aandeelhouders’ wat kunnen terugverwachten als rendement. Daarop volgde een klein applaus.

Bestuursvoorzitter Anne-Marie Couderc antwoordde: ‘We doen ons best.’ De oorlog in Oekraïne, die ook impact heeft op de luchtvaartmaatschappij omdat er bijvoorbeeld omgevlogen moet worden nu het luchtruim boven Rusland en Oekraïne gesloten is, was volgens haar ‘niet te voorzien’. ‘We keren zo snel mogelijk terug naar de best mogelijke situatie’, aldus Couderc. Topman Smith wilde daar niets aan toevoegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden