Kwarktaart met kersen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kwarktaart met kersen.

Marie Louise Schipper
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Bas-Jan Bax komt uit Veen, een klein dorp in het Land van Heusden en Altena. En alhoewel deze Brabander pas 28 is, maakt hij, samen met zijn familie, jam, zoals de Intense zwarte kersenjam met nul procent suiker.

Ik kocht die jam in een Amsterdamse delicatessenwinkel. Op het etiket las ik dat Bax maltitol als suikervervanger gebruikt, een zoetstof die niet in de natuur voorkomt. Is suiker dan geen beter alternatief, die komt immers van de biet, mailde ik. Het antwoord kwam terstond.

Marie Louise Schipper Beeld Studio V
Marie Louise SchipperBeeld Studio V

Ze hadden er lang over nagedacht, vertelde Bas-Jan, afgestudeerd voedingstechnoloog. Hoe maak je een mooie jam zonder suiker - want dat wil de consument - die ook geschikt is voor diabetespatiënten? Ze testten allerlei suikervervangers. Gebruikten ze een kleine hoeveelheid maltitol, dan leverde dat het beste mondgevoel op. Maltitol heeft een nadeel: er zijn mensen die er allergisch voor zijn (ik dus).

Ik houd 's ochtends wel van een flinke hoeveelheid kersenjam op een geroosterde boterham (besmeerd met roomboter) en gegarneerd met een lik volle kwark. Gaat het om mondgevoel, dan eet ik de kersen uit de jam of gewoon uit de hand.

Zelf jam maken laat ik graag aan anderen over, maar een ontbijttaartje maken, met kersen en kersenjam en vooruit, zonder suiker, da's een uitdaging.

null Beeld Marie Louise Schipper
Beeld Marie Louise Schipper

Bereiding

Laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water. Doe de appelsap in een pannetje en laat koken. Knijp de gelatine uit, voeg toe aan de appelsap en roer goed. Los de blaadjes op en zet het vuur uit. Laat afkoelen. Pak een bakplaat, bekleed met bakpapier en strooi de müsli erover uit (houd een klein gedeelte achter). Besprenkel met wat olijfolie en rooster in 10 minuten op 220 graden. Laat afkoelen.

Neem twee of drie kleine springvormpjes (doorsnede van 12 cm), vet in met veel boter. Beleg de bodem met de müsli, druk aan en bestrooi met wat amandelmeel.

Klop de kwark los met het gelatinemengsel en stort in de vormpjes. Laat afgedekt minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer met de kersen en de aardbeiflinters en snijd in punten.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

6 blaadjes gelatine (dr. Oetker)
150 ml appelsap van diksap (maak hem zeer zoet)
100 g kersenjam zonder suiker (ik nam Dalfour)
100 g müsli (zonder kristalsuiker)
olijfolie
boter
wat amandelmeel
500 g volle kwark
100 g kersen, ontpit
1 aardbei in flinters
extra: bakpapier

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld Studio V
Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden