Kwaliteit van sperma Fransman holt achteruit

AMSTERDAM - Het sperma van Franse mannen is in de periode tussen 1989 en 2005 met eenderde verslechterd. Zowel de concentratie cellen als de kwaliteit ervan namen met meer dan 30 procent af. Dat schrijven wetenschappers van Institut de Veille Sanitaire en Universiteit Parijs-Descartes in het tijdschrift Human Reproduction.


De onderzoekers zoeken de oorzaak voor de afname van spermakwantiteit en -kwaliteit in verstoorde hormoonbalansen, slechte leefgewoonten en kleine erfelijke genetische veranderingen. Ze keken naar de morfologie en beweeglijkheid van de zaadcellen.


De gemiddelde hoeveelheid zaadcellen van de Franse mannen zakte in de periode 1989 tot 2005 van 73,6 naar 49,9 miljoen cellen per milliliter. Dat is nog ruim boven de drempelwaardes die de World Health Organization hanteert voor verminderde vruchtbaarheid, maar het duurt wel langer voordat bevruchting plaatsvindt.


In andere studies is de verminderde kwaliteit van het sperma al vaker gesignaleerd, maar de wetenschappelijke waarde van die artikelen was af en toe twijfelachtig. Onderzoekers stelden bijvoorbeeld dat mobiele telefoons of vleesconsumptie een desastreus effect hebben op de spermaproductie.


'Regelmatig werden deze onderzoeken later ontkracht doordat de methoden niet helemaal klopten. In dit onderzoek is in ieder geval een goede selectie van proefpersonen gemaakt', aldus klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek van het AMC.


In het onderzoek is het sperma bestudeerd van mannen die zelf geen vruchtbaarheidsproblemen hadden. Ze kwamen naar ivf-centra omdat hun vrouwen geblokkeerde eileiders hadden. Dit maakt de testgroep betrouwbaarder. Mastenbroek tekent daar wel bij aan dat de toegankelijkheid van ivf-klinieken in de loop der jaren veranderd kan zijn. 'Als ivf voor mensen uit lagere sociaal-economische klassen makkelijker werd, vervuilt dat de testgroep omdat ze vaak slechtere leefgewoonten hebben', vermoedt hij.


In Nederland is soortgelijk onderzoek nog niet op deze schaal gedaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden