Kwaliteit van onderwijs

Het zou droevig gesteld zijn met de kwaliteit van het onderwijs. Er is reden tot zorg, maar er zijn ook lichtpuntjes.


De school van mijn kinderen is prima, zeggen de meeste ouders, maar het onderwijs als geheel is slecht. Dat is uiteraard tegenstrijdig: als de meeste ouders (redelijk) tevreden zijn, waar zitten dan al die scholen die de kwaliteit het onderwijs onvoldoende zo dramatisch zouden doen dalen?


Ook in ander opzicht zijn ouders weinig consistent, blijkt uit een onderzoek van het maandblad J/M voor Ouders. Ze zijn groot voorstander van meer discipline en feitenkennis, maar vinden tegelijkertijd dat de prestatiedruk 'veel te groot is'.


De uitslag van het onderzoek sluit overigens aan bij bevindingen van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met mij gaat het goed, zeggen de meeste Nederlanders, maar de samenleving gaat de verkeerde kant op. Uit Amerikaans onderzoek rijst een soortgelijk beeld.


Waarschijnlijk baseren mensen hun oordeel over het onderwijs op berichten in de media, over diplomafraude, ophokuren, grote schoolklassen, de bezuinigingen op het passend onderwijs of de geringe rekenvaardigheden van pabostudenten.


Zo gaat het beeld rondzingen dat het maar droevig gesteld is met de kwaliteit van het onderwijs. Bij de eigen school wordt dat gecompenseerd door de dingen die wel goed gaan en doordat ouders zien dat docenten hun best doen.


Bij alle relativering moet ook gezegd worden dat er wel degelijk reden tot zorg is. De invoering van het studiehuis en andere vormen van competentiegericht leren zijn geen succes gebleken. In het algemeen heeft schaalvergroting geleid tot scholen waar ouders, leraren en leerlingen zich minder thuis voelen. Wat dat betreft is er ook goed nieuws.


Onderwijsmoloch Amarantis heeft zichzelf opgedeeld in vijf kleinere scholen. Hopelijk is dat het begin van een nieuwe trend: schaalverkleining.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden