Kwaliteit kinderopvang onder de maat

De kwaliteit van 40 procent van de kinderdagverblijven in Nederland is onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek....

ANP

Van de overige 60 procent was de kwaliteit in 2005 middelmatig, aldus Tavecchio. Geen enkel kinderdagverblijf kreeg de kwalificatie goed. Met name op het gebied individuele zorg (onder meer veilige ruimten en eigen slaapplek) en materialen was de kwaliteit onvoldoende, zo komt uit het onderzoek naar voren. Het onderdeel ‘interacties’, de dagelijkse omgang met de kinderen, haalde wel een ruime voldoende.

Naar de oorzaken van het teruglopen van de kwaliteit is geen onderzoek gedaan. Maar Tavecchio vermoedt dat de explosieve groei van de kinderdagverblijven in de afgelopen jaren een rol speelt.

Minister De Geus (Sociale Zaken) kondigde maandag in een reactie aan dat de controles door de GGD op de kwaliteit van kinderdagverblijven en de handhaving door gemeenten worden aangescherpt. De Geus spreekt daar binnenkort over met gemeenten en GGD.

Ook gaat hij om de tafel met brancheorganisaties in de kinderopvang. ‘Ik vind de resultaten van de meting verontrustend’, aldus De Geus maandag. Hij wil dat onderzocht wordt wat de oorzaken zijn van de lagere kwaliteit. ‘Om de neerwaartse trend te kunnen buigen is het belangrijk de oorzaken te kennen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden