Kwaliteit? En het Mediafonds dan?

JAIR STEIN E.A.

Herinnert u zich de ongelofelijke scène waarin Rita Verdonk op de achterbank van een auto zachtjes een lied begint te zingen gericht aan Ayaan Hirsi Ali (De Leugen, 2010). Of de ontluisterende gesprekken tussen violiste Janine Jansen en de mannen die in haar vooral een product zien dat je kunt 'vermarkten' (Janine, 2010). Straks hebben we alleen de herinnering over.

Kwaliteit moet leidend worden bij het bepalen van het budget en de zendtijd van de omroepen, vindt de staatssecretaris van Cultuur. Een prachtig streven. Maar dit is de werkelijkheid: straks hebben de omroepen 300 miljoen euro minder te besteden om extra kwaliteit te leveren, eenderde van het budget. Het gevolg: kostbare projecten zullen als eerste geschrapt worden. Gelukkig is er dan altijd nog de mogelijkheid om voor bijzondere programma's geld te zoeken bij externe fondsen. Of nee, dat kan straks ook niet meer.

Maandag besloot het kabinet het enige onafhankelijke instituut dat de kwaliteit van mediaproducties waarborgt en financiert te laten verdwijnen: het Mediafonds, waarmee talloze prijswinnende film- en radioproducties worden gemaakt. Een kwart eeuw expertise weg.

Met de opheffing van het fonds bespaart het kabinet 16 miljoen euro, één promille van de totale bezuinigingen maar een essentieel bedrag voor het behoud van hoogwaardige producties. De Nederlandse Publieke Omroep heeft toegezegd dit gat te zullen dichten, maar hoe en voor hoelang? De enorme bezuiniging op de omroepen en het afschaffen van het Mediafonds maakt elke belofte van kwaliteit belachelijk. Je kunt niet volhouden voor kwaliteit te staan, terwijl je die tegelijk op alle fronten afbreekt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden