Kwalen waar een taboe op rust

'Eén druppel melk en Sabine is dood!', zegt BNN-presentator Patrick Lodiers op een toon alsof hij aankondigt dat Sabine een prijs heeft gewonnen....

Maud Effting

Het item over Sabine zit in de eerste aflevering van de nieuwe achtdelige BNN-programmareeks Je zal 't maar hebben. Daarin wil de omroep 'kwalen waar een taboe op rust' (in de eerste aflevering zijn dat allergieën) op een 'relativerende' manier behandelen. De BNN-manier dus. En dat betekent veel grapjes, een snelle montage, en lekkere muziekjes. Het betekent ook dat presentator Lodiers binnenkomt bij de 24-jarige Rianne, een meisje met lichtallergie dat per dag tien minuten naar buiten kan, met de zin: 'Rianne, het is stralend weer! Wat doe jij hier binnen in het donker?'

Toch heeft die benadering wel tot gevolg dat er nergens sprake is van vals sentiment. Geen tranen, geen zielige gesprekken. De drie geïnterviewden, Marcel, Sabine en Rianne, vertellen laconiek over hun ziekte. Rianne toont kalmpjes een foto van haar 'pompoengezicht', uit de tijd dat haar huid openknapte omdat ze tijdens de wintersport een halve dag buiten was geweest. Lachend herhaalt ze de grappen die op haar werk worden gemaakt. Maar ze vertelt ook dat ze net een nieuwe vriend heeft, en zich zorgen maakt over de zomer.

Tussendoor probeert Lodiers uit wat het is om hun ziekte te hebben. In het geval van de zonne-allergie vraagt hij vanuit zijn auto aan willekeurige voorbijgangers of ze een zwarte doek over hem heen willen gooien en hem willen begeleiden naar de pinautomaat. Een beetje flauw is het wel, maar ach.

Diep gaat het programma overigens niet, want het programma raast van het ene shot naar het andere. Zo zijn we net bekomen van Sabine, die zegt te stikken als ze melk drinkt, of we flitsen alweer door naar allergoloog Theo Rovers die vertelt wat een voedselallergie precies is.

Hoewel Lodiers het aan het eind wat té laconiek maakt (triomfantelijk: 'Je zal 't maar hebben? Ik heb het in ieder geval níet.') is het programma wel verfrissend, na jaren loodzware Vinger aan de pols-uitzendingen en vele andere medische programma's die Nederland rijk is. Nog nooit zo'n vrolijk programma over ziektes gezien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden