Kwakzalver, overvaller en verkoper: Willem was het allemaal (1926-2017)

Hij was een rasverkoper, maar ook een boef. Kruidendokter Willem van de Moosdijk werd graag beschouwd als knuffelcrimineel.

Beeld .

Berouw heeft hij nooit getoond. Dat hij in 1972 samen met zijn broer Frans een geldloper van de Grenswisselkantoren op brute wijze ruim 1 miljoen gulden afhandig maakte, deed hem niets.

Kruidendokter Willem van de Moosdijk uit Casteren vond dat hij recht had op het geld nadat hij in 1968 voor zeven miljoen kijkers in het tv-programma De vuist van Willem Duys voor oplichter was uitgemaakt. Zijn kruidenimperium stortte toen in.

Boef

Duys begon het programma met de aankondiging: 'En dan nu uw aandacht voor een heel groot brok ellende in Nederland.' Van de Moosdijk werd ontmaskerd als een grote kwakzalver. De zogenoemde 'geneeskrachtige kruiden' die hij voor 125 gulden in grauwe zakken verkocht, waren soepgroenten.

Na de uitzending werd een van zijn busjes in de sloot gekieperd. Klanten spanden rechtszaken aan. Van de Moosdijk, die gewend was op grote voet te leven, was binnen drie jaar blut. Dat kon hij niet verkroppen en daarom plande hij een overval op de geldwisselaar. Met de buit sloegen de Van de Moosdijks op de vlucht, maar de wagen liep vast in de bossen van Vessem. Daar was voor 1 ton aan briefjes van 100 gulden verstrooid. Die vondst leidde tot een goldrush in Vessem, omdat mensen ten onrechte dachten dat daar de rest van het geld ook lag.

De kruidendokter kreeg vier jaar cel, maar weigerde te zeggen waar de rest van het geld was verstopt. Hij zat zijn straf uit, het laatste jaar in de Rijks Psychiatrische Inrichting. Toen hij vrijkwam, hield hij zich enige tijd gedeisd en werkte als verkoper bij de Brabantse meubelfabrikant Heuvelmans.

In 2008 zei hij in een interview met het Eindhovens Dagblad dat hij 8 ton van de buit had verstopt in een oude stofzuiger van zijn opa. 'Er werd daar huiszoeking gedaan, terwijl de stofzuiger midden in de kamer stond. Maar het geld werd niet gevonden.' Vervolgens haalde hij de buit uit de stofzuiger en begroef die op het plaatselijke kerkhof. Jaren later gaf hij het geld in buitenlandse vakantieoorden uit.

'Te dom om voor de duvel te dansen'

Van de Moosdijk, de bekendste charlatan uit de jaren zestig, overleed 7 augustus op 91-jarige leeftijd in een zorgcentrum in Eersel. Mede dankzij zijn zoon Frans, die zijn vader graag in de schelmenstand verhief, maar tot ongenoegen van zijn drie andere kinderen, eigende Willem van de Moosdijk zich graag de status van 'knuffelcrimineel' toe. Vorig jaar was in Brabant nog een toneelstuk over hem te zien. Zoon Frans had nog graag over zijn vaders leven een Hollywoodfilm willen maken.

Willem van de Moosdijk groeide op in armoede. Zijn vader was een Eindhovense sigarenfrotter die twaalf kinderen verwekte. Zijn acht jongens sliepen in twee ledikanten.

Toen Willem naar de lagere school ging, zette de onderwijzer hem op de achterste bank en zei: 'Die is te stom voor de duvel te dansen. Hij zal zijn hele leven droog brood eten.' Na de lagere school was Van de Moosdijk onder meer bijrijder en balkensjouwer.

Op een gegeven moment hoorde hij over de heilzame werking van kruiden. In 1950 richtte hij het Holland Kruidenhuis op. Van de Moosdijk bleek een rasverkoper. Zijn onderneming groeide rap: 22 VW-bestelbussen distribueerden zijn kruiden naar 80 duizend klanten. Het geld stroomde binnen. Hij kocht een villa met zwembad en zijn kinderen kregen met Sinterklaas een Jaguar E- type - met open dak - cadeau.

In een interview voor Omroep Brabant vergeleek hij zich later met de deugniet Tijl Uilenspiegel. 'Ik zou zo weer in de kruidenhandel stappen. Ik blijf lachen tot ik in het graf lig', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden