'Kwakoefeest chaotischer dan ooit'

Ondanks een woedende tentenverhuurder en ophef over een bijdrage van Bouterse is het veelbesproken Kwakoefestival in de Bijlmer dit weekeinde toch doorgegaan.

AMSTERDAM - 'Het is rommeliger', zegt Jennifer. Ze zit in de schaduw, een paar meter van haar kraam met Surinaamse hapjes en drankjes. Het is zaterdagmiddag en de gasten van het Kwakoefestival in de Amsterdamse Bijlmer druppelen binnen. Het is het achtste jaar dat ze kraamhouder is en altijd vond ze het een feest. Vandaag geniet ze nog niet. 'Ik geniet pas als er klanten komen. Ik heb nog geeneens 5 euro verdiend, terwijl ik vandaag 300 euro huur hebt betaald voor de tent.'

Hoewel er afgelopen jaren geregeld gerommel was over de organisatie en de financiën van het festival, is het nog nooit zo chaotisch geweest als nu, vindt Jennifer die niet met haar echte naam in de krant wil. Uit angst voor de boze reacties, omdat ze 'de waarheid zegt'.

Even leek het erop dat het festival, dat sinds 1975 bestaat, deze editie voortijdig zou staken. De verhuurder van de tenten dreigde de kramen en de feesttenten weg te halen, omdat de organisatie afspraken niet nakwam. Witte Tenten vreest door 'wanbeheer van de organisatoren' voor meer dan anderhalve ton het schip in te gaan. 'Dat is heel veel geld. In de tentenverhuur is het ook crisis', aldus Evelien Arler van Witte Tenten. Dagenlang probeerden de partijen tot een oplossing te komen en dreigde er een kort geding. Vrijdag liet de advocaat van het Kwakoefestival aan het ANP weten dat ze eruit waren.

'Onzin', zegt Arler. 'We zijn er helemaal niet uit.' Aanvankelijk wilde ze het op een kort geding laten aankomen. 'Maar het stadsdeel beloofde financieel bij te springen als Kwakoe die zaak zou verliezen. Dus dan zou het festival doorgaan en zouden wij de boeman zijn. We hebben ook nog een beetje waardigheid.' En dus staan haar tenten hier vandaag wel. Haar man Ruud beheert zelfs de mannenurinoirs in het hoekje van het terrein. Maar voor de familie Arler is dit niet het einde van de ruzie. 'We gaan de leden van de stichting persoonlijk aansprakelijk stellen. Ik weet zeker dat ik het wanbeleid van de bestuurders kan aantonen.'

Ze denkt dat dit conflict de doodsteek wordt voor het ooit zo geprezen multiculturele festival. Vorig jaar ging het al niet door. Dit jaar wel, maar met moeite. Pas nadat Witte Tenten beloofde garant te staan voor financiële tegenvallers, gaf het stadsdeel groen licht. Witte Tenten eiste wel inzage in de boekhouding. 'Maar dat laatste liet de stichting de laatste weken niet toe.'

Bovendien ontstond ophef toen een Surinaamse krant woensdag meldde dat president Bouterse 50 duizend euro zou hebben gedoneerd, zodat het noodlijdende festival de beveiligingskosten kon betalen. 'Het gaat erom Surinamers in de diaspora te helpen. Het zijn onze broeders en Kwakoe is iets waar veel Surinamers naartoe gaan', liet een naaste van de in Nederland omstreden president weten. Bouterse is veroordeeld tot 11 jaar cel wegens drugssmokkel. Later die dag ontkende Bouterse geld te hebben gegeven.

'Hij heeft wel geld betaald', zegt Arler. 'Die afspraken zijn al een paar weken terug gemaakt.'

In een grote tent, die versierd is met natuurposters van Suriname, wuift de voormalige president van Suriname, Jules Wijdenbosch, de beschuldigingen weg. 'Ik praat er niet over.' Deze vertrouweling van de huidige president nam deze week de rol van bemiddelaar op zich. Ook daar wil hij niets over kwijt.

Wat Wijdenbosch zijn toehoorders wel wil vertellen, gaat over de 'rooskleurige toekomst van Suriname'. Hij hoopt de band met Surinamers in het buitenland aan te halen. 'Dames en heren, ik ben hier niet gekomen voor een economische les. Maar dat wat er in Nederlandse en sommige Surinaamse, kranten staat, wil ik logenstraffen. Ik hoop dat u minder zult luisteren naar negatieve berichten. Want terwijl grote landen in de wereld een crisis doormaken, zal de Surinaamse economie groeien.' Zijn woorden worden ontvangen met een luid applaus.

'Telkens als er iets met Bouterse is, krijgen Nederlandse politici krampen in hun buik', zegt William Wouters even later. De standhouder zit met een biertje op een tuinstoel in de zon. 'Gewone mensen hebben geen problemen met zijn donatie. Sterker nog, hij moet helpen. Als Nederlanders in het buitenland in nood zijn, helpt de Nederlandse regering ook.' Wat Wouters betreft mag Bouterse in 2013 weer geld geven. 'Ik weet zeker dat er volgend jaar opnieuw een Kwakoefestival is. Hopelijk doet Witte Tenten dan weer mee. Als zij de hele organisatie voortaan naar zich toetrekken, komt het goed.'

Een medewerker van Witte Tenten schudt zijn hoofd. 'Het is jammer, maar ik schat die kans op 0,0 procent.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden