'Kwakfondsen teren op reputatie anderen'

Het Nationaal Hartfonds, de Artrose en Reuma Stichting en het Nationaal Fonds tegen Kanker, die de afgelopen jaren zijn opgericht, zijn 'misleidende' fondsen....

Renckens zegt dit in een brief die vandaag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hij pleit voor een krachtig optreden van de overheid en betere regels tegen deze drie 'kwakfondsen'.

De drie fondsen komen volgens hem uit de hoek van de orthomoleculaire geneeskunde, die uitgaat van de invloed van voedingssupplementen op ziekte en gezondheid. Veel wetenschappelijke adviseurs van de drie hebben banden met de grootste firma's in Nederland die orthomoleculaire preparaten en voedingssupplementen verhandelen: de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde en het Adviesbureau Orthomoleculaire Voeding uit Den Haag.

Het Nationaal Hartfonds werd op 14 januari 1998 in Den Haag opgericht. Op 8 maart van dat jaar volgde, eveneens in Den Haag, de Stichting Nationaal Fonds Kankerbestrijding (NFK). De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds eiste van de NFK dat het fonds onmiddellijk het woord 'kankerbestrijding' uit zijn naam verwijderde om verwarring te voorkomen. Sindsdien heet het NFK Nationaal Fonds tegen Kanker.

Op 10 september 1999 werd, als laatste van de drie , in Amsterdam de Nederlandse Reumastichting opgericht. Na een aanvaring met het Nationaal Reumafonds op 13 december wijzigde zij haar naam in Artrose en Reuma Stichting.

Renckens constateert grote overeenkomsten tussen de drie stichtingen. De statuten, die voor drie verschillende notarissen werden verleden, bevatten in de formulering van de doelstelling van de verschillende stichtingen zelfs dezelfde taalkundige fout. In het propagandamateriaal van de drie stichtingen worden identieke vitamines en voedingssupplementen aangeraden. Ook de wetenschappelijke adviseurs van de fondsen zijn vaak dezelfde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden