Kuzu voor Denk in de Rotterdamse Raad - en ander opvallend verkiezingsnieuws

Nu in steeds meer gemeenten de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend raakt, wordt ook meer duidelijk over de bezetting her en der. Hier een greep uit de opmerkelijkste verkiezingsnieuwtjes.

Kuzu in Rotterdamse raad

Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu zal de komende tijd ook te bewonderen zijn in de Rotterdamse gemeenteraad. Kuzu, die als lijstduwer op nummer 20 van de Rotterdamse Denk-lijst stond, kreeg twee keer zoveel voorkeursstemmen als lijsttrekker Stephan van Baarle. Hoe lang Kuzu zijn dubbelrol als Kamer- en gemeenteraadslid zal vervullen is niet bekend. Aan RTV Rijnmond laat Kuzu weten dat hij in de 'eerste weken, maanden' actief zal zijn in de gemeenteraad. Volgens lijsttrekker Van Baarle zal Kuzu in ieder geval aanschuiven bij de eerste college-onderhandelingen.

Vier transgenderpersonen gemeenteraadslid

Zeker vier transgenderpersonen zijn verkozen tot gemeenteraadslid. Het gaat om Sophie Schers (GroenLinks-Utrecht), Michelle van Doorn (Partij voor de Dieren-Nijmegen), Corine van Dun (D66-Utrecht) en Lilian Haak (VVD-Apeldoorn). In totaal deden ongeveer vijftien transgenderpersonen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tot nu toe waren er geen openlijke transgenders actief in de politiek. Elise van Alphen, directeur van Transgender Netwerk Nederland, spreekt over een doorbraak. 'Dit is zo goed voor de zichtbaarheid en als rolmodel. Deze mensen komen straks in het nieuws om wat ze doen, om hun werk, en niet alleen om wat ze zijn. Dat zij de tijd rijp vinden om de politiek in te gaan, lijkt me een succes van de strijd, een resultaat van emancipatie.'

Killincci in de raad

Ugbaad Killincci, het Emmens PvdA-lid dat afgelopen weekend naar eigen zeggen werd gediscrimineerd, komt met voorkeursstemmen in de gemeenteraad. 'Zwarte aap! Met je kopvodden op je kop!' zou de van oorsprong Somalische Kilincci naar haar hoofd geslingerd hebben gekregen tijdens het flyeren op straat. Kilincci, die op nummer 12 van de Emmense PvdA-lijst stond, ontving hierop steunbetuigingen uit het hele land. 'Dit maakt mij woedend', liet PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter weten. 'We moeten dit stoppen.'

Hertellen

Verschillende gemeentes gaan de stemmen hertellen omdat er signalen zouden zijn binnengekomen dat er 'onvolkomenheden' of 'vermoedelijke onjuistheden' zijn geweest bij de telling op de stembureaus. Het gaat onder meer om Medemblik, Rijswijk, Venray, Maastricht en Beek. In Maastricht gebeurt de hertelling op verzoek van D66; die partij komt bij de verdeling van de restzetels een paar stemmen tekort voor een extra zetel in de raad. 'Deze uitslag is zo bepalend voor de komende vier jaar dat het centraal stembureau Maastricht, om alle twijfel weg te nemen, besloten heeft tot hertelling', aldus de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.