NIEUWSDENK

Kuzu voelt zich gelyncht door zijn ‘broer’ Öztürk

De poging van het bestuur van Denk om Tunahan Kuzu te lozen ontaardt in een harde politieke strijd, nu de gewezen partijleider de tegenaanval inzet. Volgens Kuzu chanteerde medeoprichter Selçuk Öztürk hem met een beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag.

Tunahan Kuzu (links) en Selçuk Öztürk in de Tweede Kamer, september 2017. Beeld ANP

Een ‘politiek lynching’ door ‘de man die ik al die tijd mijn broer had genoemd’. Tunahan Kuzu gebruikt maandag geen kleine woorden in zijn eerste reactie op het conflict tussen hem en Selçuk Öztürk, met wie hij in 2014 wegbrak van de PvdA om Denk op te richten. ‘Politieke broedermoordaanslag’ heet het bericht op Facebook, geschreven na de volgens Kuzu ‘moeilijkste week van mijn leven’.

Die week begon op 29 maart met het bericht van HP/De Tijd over ongewenst gedrag van Kuzu jegens een voormalig medewerker van de partij in 2018. De vrouw zou de kwestie hebben willen laten rusten, maar drie weken geleden werd Kuzu alsnog door Öztürk geconfronteerd met zijn gedrag. Het zou de ware reden zijn achter de vlak daarvoor genomen beslissing van Kuzu om te stoppen als partijleider en zich niet verkiesbaar te stellen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Een dag later onderschreef Denk dat Kuzu zich begin 2018 had gedragen op een manier die ‘niet past bij de kernwaarden van Denk’, al zou het niet zijn gegaan om een voormalig medewerker. Na ‘indringende gesprekken’ zouden partijbestuur en Tweede Kamerfractie hebben besloten dat Kuzu zijn fractievoorzitterschap moest overdragen aan Kamerlid Farid Azarkan. Kuzu besloot daarna de politiek helemaal te verlaten vanwege ‘de impact op zijn persoonlijk leven’, klonk het.

Matennaaierij

Kuzu werpt nu een volledig ander licht op de zaak. Van ‘grensoverschrijdend gedrag’ zou geen sprake zijn geweest, wel van ‘een zware periode’ in zijn privéleven. Öztürk zou het verhaal verspreid hebben in de partij, aangevuld met ‘roddels’ over video’s van Kuzu en de vrouw. Volgens Kuzu was Öztürk bang dat het voorval zou worden gelekt door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die in 2018 door de vrouw in vertrouwen was genomen.

Bij een gesprek in Apeldoorn op 16 maart zou partijvoorzitter Öztürk zijn vertrouwen in Kuzu hebben opgezegd. Op de achtergrond speelde volgens Kuzu mee dat zijn vroegere ‘strijdmakker’ al langer zijn politiek leiderschap ondermijnde. Zo zou Öztürk bewust meermaals de confrontatie hebben gezocht met andere Kamerleden, vlak nadat de fractie had afgesproken de toon te matigen. Ook zou hij op eigen houtje commissies hebben ingesteld met als doel zijn machtspositie in de partij uit te breiden. Özturk was niet bereikbaar voor commentaar.

Onduidelijk is of Kuzu terugkomt op zijn besluit de politiek te verlaten. Op Facebook schrijft hij dat hij de volgende ledenvergadering zal aangrijpen om ‘zijn kant van het verhaal te vertellen’ en ‘de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van Denk is’. Door de coronacrisis zal die vergadering niet eerder dan op 6 juni zijn.

Bang dat de leden voor Öztürk kiezen is de gevallen partijleider niet. Fijntjes wijst hij op de verdeling van de kwart miljoen stemmen op Denk bij de Kamerverkiezingen van 2017. ‘Die mensen werden niet aangesproken door de baard van Öztürk (10.000 stemmen), maar het verhaal van Kuzu (126.000 stemmen) en Azarkan (60.000 stemmen).’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden