Kuuroorden vrezen leegloop

Vele tientallen jaren kon het Franse volk op recept een medicinaal bad nemen om van stress, verstopping en spataderen af te komen....

Het Franse ziekenfonds heeft besloten dat de half miljoen patiënten die elk jaar drie weken in de baden vertoeven, dit verblijf voortaan zelf moeten betalen. Vanaf volgend jaar betaalt het fonds alleen nog mee aan kuren tegen huidklachten en ademhalingsproblemen. Dit is 10 procent van de 550 duizend behandelingen per jaar.

Een woordvoerder van het ziekenfonds zegt dat twijfel aan het nut van de kuren tot de maatregel heeft geleid. 'Ik moet helaas zeggen dat er geen enkel bewijs bestaat dat een behandeling met bronwater een genezend effect heeft op welke ziekte dan ook', zegt hij.

De bronnen worden sinds het midden van de vorige eeuw goed bezocht, maar hun geneeskracht is omstreden. In 1995 toonde een overheidsonderzoek aan dat vooral de hete modderbaden zo onhygiënisch zijn, dat ze juist slecht zijn voor de mens. Ook bleek in sommige baden het bronwater met leidingwater te zijn aangelengd.

De beslissing van het ziekenfonds is een nieuwe klap voor de bronnenbranche, waarin honderdduizend Fransen werkzaam zijn. De kuurgasten moeten de toegang van ruim 500 gulden voor drie weken en de rekening van de hotels nu zelf gaan betalen. Burgemeesters en horecaondernemers van de kuuroorden vrezen dat de klanten voortaan gewoon wegblijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden