Kustwacht Canada poogt Spaanse kotter te enteren

De dreigende visserij-oorlog tussen Canada en de Europese Unie blijkt daadwerkelijk te zijn uitgebroken. De Canadese kustwacht heeft donderdag de Spaanse vissersboot Antonio Nares, die in internationale wateren voor Newfoundland aan het vissen was op heilbot, geprobeerd te enteren....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Europees Commissaris Emma Bonino heeft de Canadese houding als 'piraterij' veroordeeld.

De regering in Ottawa heeft eenzijdig beslist dat de vangst van heilbot ook buiten de 200-mijlszone - die in het zeerecht geldt als de exclusieve economische zone van een land - verboden is, met het argument dat het heilbotbestand te ernstig wordt aangetast.

Maandag sloegen Spanje en Portugal in Brussel reeds alarm. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die op die dag vergaderden, veroordeelden de Canadese maatregel.

De Europese Commissie reageerde in eerste instantie lakoniek: er komt geen conflict, we regelen dit probleem diplomatiek, luidde haar antwoord.

Een Canadese afgezant zou donderdag naar Brussel komen om met de Commissie te onderhandelen. Maar om nog onduidelijke redenen heeft Canada het overleg afgezegd. De voorzitter van de Europese Commissie Santer probeerde tenslotte tevergeefs telefonisch de Canadese premier Chrétien te overtuigen een echte botsing te vermijden.

In Ottawa maakte het ministerie van Visserij bekend dat actie ondernomen zou worden tegen de Spaanse en Portugese vissers.

Het optreden van de Canadese kustwacht tegen de Spaanse vissersboot Antonio Nares werd donderdagavond door de Spaanse regering gemeld aan de Europese Commissie. Spanje noemt het Canadese optreden 'een flagrante schending' van het internationale recht.

Het Spaanse ministerie van Landbouw en Visserij kondigde aan, dat een marineschip onderweg is naar de wateren bij Newfoundland om de Spaanse vissers te beschermen. Bovendien eist Spanje diplomatieke en commerciële represailles tegen het Canadese optreden.

De visserij-oorlog is niet het enige conflict tussen Canada en de Europese Unie. Medio februari kondigde de regering in Ottawa aan, dat zij per 27 maart de lage invoertarieven voor een aantal Europese producten gaat intrekken.

Canada is boos dat de Europese Unie het land geen compensatie geeft voor de duurdere Canadese export naar de nieuwe landen van de Unie, Zweden en Finland. De Europese Commissie heeft Canada gedreigd met tegenmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden